Foto: no privātā arhīva
Pēc pērn novembrī notikušā incidenta Ķengaraga tirgū, kad divi vīrieši uzbrukuši pasniedzējam Denisam Hanovam un viņa draugam, policija izbeigusi uzsākto kriminālprocesu par huligānismu un pārkvalificējuši par administratīvo lietvedību, liecina Hanova saņemtā vēstule no Valsts policijas. (Valsts policija precizē informāciju par kriminālprocesa pārkvalificēšanas iemesliem.)

"Veicot lietas izmeklēšanu šī gada 21. maijā ir pieņemts lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu, jo nav konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs. Taču Valsts policija saistībā ar šo gadījumu ir uzsākusi administratīvo procesu par iespējamām huligāniskām darbībām," portālam "Delfi" norādīja kārtības sargi.

Deniss Hanovs policijā liecinājis, ka ar iepriekš nepazīstams vīrietis sācis ar necenzētiem vārdiem izteikties par viņa partnera suni, pēc tam par viņu pašu, pēc kā arī iespēris pa pēcpusi. Pēc tam vīrietis viņam izteicis seksuāla rakstura piedāvājumus, kļuvis agresīvs, uzbrucis ar dūrēm.

Hanovs pēc tam ieskrējis ziedu kioskā, kur turēja durvju rokturi, lai uzbrucējs tās nevarētu atvērt. Pēc tam kāds nenoskaidrots vīrietis atpogājis savas bikses, atkailinājis dzimumorgānus un piespiedis pie durvju stikla, turpinot kliegt, lai Hanovs nāk ārā. Kioskā visu laiku atradusies pārdevēja, kura arī liecinājusi.

Kriminālprocess uzsākts pirms septiņiem mēnešiem – pagājušā gada rudenī, pēc Krimināllikuma 231. panta pirmās daļas – par huligānismu, taču tagad tas ir izbeigts, jo, atsaucoties uz policijas lēmumu, šajā noziedzīgajā nodarījumā nav saskatāmas huligānisma pazīmes.

Portāla "Delfi" rīcībā esošais policijas lēmums vēsta, ka aizdomās turamais liecināja, ka viņam pretī nākuši divi vīrieši, kas apskāvušies ap vidukli, kas viņam licies nepiedienīgi. Viņš savā liecībā atzīst, ka ir aizrādījis par to, lamājies ar necenzētiem vārdiem, centies iesist ar kāju pa pēcpusi, bet, cik viņš atceras, tas nav izdevies.

"Šis ir ziņojums liecina par policijas intelektuālu nabadzību, jo šī ir skaidra homofobiska attieksme. Es drīkstu iet un skūpstīties, ar ko vēlos, lai arī, neesmu to darījis. Policija šo piefiksēja no viņa paša vārdiem [apsūdzētā teikto par mēģinājumu sist, necenzēti lamāties], kurš pats pret sevi liecinājis – tur ir skaidri noformulēta homofobiska attieksme"

Tāpat liecinieka statusā nopratināts kāds likumsargs, kurš, patrulējot pa Rīgas Ķengaraga nozīmēto teritoriju, saņēma izsaukumu. Viņš apstādinājis Hanova raksturotos uzbrucējus. Viņiem līdzi nav bijuši dokumenti. Vienas personas identitāti policistam neizdevās noskaidrot, jo vārds, kādu nosauca vīrietis, nav reģistrēts, un personas kodus abi vīrieši atteicās nosaukt.

Policija, izvērtējot kriminālprocesā iegūtos pierādījumus, secināja, ka apsūdzētā darbībās nav saskatāmas 231. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes – nodarījumā iztrūkst objektīvā puse.

Secināts, ka huligānisms kvalificējams tikai tajos gadījumos, ja šādas darbības vienlaikus aizkārušas arī citu personu intereses, traucējot mieru, iestādes vai uzņēmuma darbu. "Kaut arī incidents norisinājās tirdzniecības vietā, kas uzskatāma par sabiedrisku vietu, tomēr apsūdzētā agresīvā uzvedība un necenzēto vārdu lietošana bija vērsta konkrēti tikai pret vienu sabiedrības locekli, nevis pret sabiedrību kopumā, kas var tikt traktēts vienīgi kā administratīvs pārkāpums," vēstīts policijas lēmumā.

Policija nolēma izbeigt Kriminālprocesu, izdalot visus krimināllietas materiālus administratīvās lietvedības uzsākšanai pēc Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā 11. panta.

Portāls "Delfi" šī gada 5. februārī, trīs mēnešus pēc notikuma, vaicāja par kriminālprocesa virzību, taču policija izmeklēšanas interesēs plašākus komentārus nesniedza.

Jau ziņots, ka pērn, 8. novembrī, VP saņēma izsaukumu uz Ķengaraga tirgu, kur pret personām tika veiktas huligāniskas darbības, par ko tika ierosināts kriminālprocess. Policijā toreiz skaidroja, ka personas, kas veica huligāniskas darbības, notikuma vietā vairs nebija sastopamas. Policisti notikuma vietā pieņēma paskaidrojumus no cietušajām personām. Tika uzsākts kriminālprocess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!