Foto: DELFI Aculiecinieks
Šī gada oktobrī Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas pabeidza izmeklēšanu lietā par nelikumīga hosteļa izbūvi nama bēniņos Rīgā, Merķeļa ielā, kur ugunsgrēka rezultātā gāja bojā deviņi cilvēki un cieta vairākas personas, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Noziedzīgajā nodarījumā par aizdomās turētām tika atzītas divas personas, kurām šobrīd piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Publiski zināms, ka viena no šīm personām ir Ernests Rieksts, kurš zināmu laiku pavadīja apcietinājumā.

Policijā skaidroja, ka 14. oktobrī VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma 207. panta otrās daļas un 240. panta ceturtās daļas, proti, par uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas un ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, kā rezultātā mira deviņi cilvēki un būtiski cieta vairākas personas. Par šādiem noziegumiem draud līdz pat astoņiem gadiem aiz restēm.

Izmeklēšanas laikā likumsargi noskaidroja, ka nelikumīga hosteļa izbūve nama bēniņos Rīgā, Merķeļa ielā, notika 2019. gadā. Tur kopumā nelikumīgu iemītnieku izmitināšanai tika izbūvēti 34 dažāda izmēra numuri, kuros atradās 64 gultasvietas. Hostelī atradās arī divas virtuves zonas ar mikroviļņu krāsni, elektriskā plīts virsma, divi ledusskapji, elektriskās tējkannas un veļas mazgājamā mašīna.

2021. gada 28. aprīlī pulksten 4.43 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz minēto hosteli, kur izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā septiņas minūtes pēc informācijas saņemšanas, ugunsdzēsēji konstatēja, ka ēkas sestajā stāvā deg tur ierīkotais hostelis un aizdedzies arī ēkas jumts. Pulksten 12.10. ugunsgrēks tika lokalizēts un noskaidrots, ka kopējā degšanas platība bija 250 kvadrātmetri.

Ugunsgrēka rezultātā ēkas jumta daļas konstrukcija, kas atradās virs viena no hosteļa esošajiem dzīvokļiem, tika stipri bojāta un vietām tā caurdegusi, kā arī daļa no izbūvētām istabiņām pilnībā iznīcinātas. Diemžēl traģiskajā ugunsgrēkā bojā gāja deviņas personas, kas bija Latvijas valstspiederīgie.

Izvērtējot hosteļa iekšējās kārtības noteikumus, kas tika konstatēti, un informatīvajā telpā pieejamo informāciju, noskaidrots, ka ugunsgrēka izcelsmei bija cēloņsakarība ar 2016. gada 19. aprīļa Ministru kabineta noteikumu nr. 238 "Ugunsdrošības noteikumi" sestajā punktā izteikto prasību neievērošanu.

Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, šī gada oktobrī tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

"Delfi" jau vēstīja, ka 2021. gada 28. aprīlī hostelī, kas bija izbūvēts Merķeļa ielā, izcēlās ugunsgrēks, kas laupīja dzīvību deviņiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!