Foto: LETA

Trešdien, 28. aprīlī, pulksten 4.43 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma izsaukumu uz Merķeļa ielu 8, kur liesmas bija pārņēmušas ēkas augšējos stāvus. Ugunsgrēkā bojā gāji astoņi cilvēki, kuri dzīvoja nelikumīgi izbūvētajā "Japanese style centrum" hostelī.

Portāls "Delfi" piedāvā atskatīties notikumu attīstību un to, kā rīkojās valsts un galvaspilsētas pašvaldības atbildīgie dienesti, kā arī uz to, kādi secinājumi desmit dienas pēc traģiskās nelaimes izdarīti.

Pulksten 4.43VUGD saņem izsaukumu uz Merķeļa ielu 8, kur izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. Jau pēc dažām stundām pulksten 6.07 tiek paziņots par septiņiem bojāgājušajiem un deviņiem cietušajiem. Pulksten 6.50 bojā gājušo skaits pieaug līdz astoņiem.

Pulksten 8.03 – gandrīz trīsarpus stundas vēlāk ugunsgrēks tiek lokalizēts un precizēta degšanas platība — 250 kvadrātmetri.

Pēc pāris minūtēm atbildīgie dienesti sasauc preses konferenci.

Pulksten 10 – preses konferencē dienestu atbildīgās amatpersonas uzsver, ka pagrīdes hosteļi ir nopietna problēma, kā arī tiek solīts ar šo problēmu aktīvi cīnīties.

Pulksten 12.10 ugunsgrēks tiek likvidēts.


Par notikušo Valsts policijā tiek sākts kriminālprocess, kas kvalificēts pēc trim Krimināllikuma pantiem, proti, par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, kā arī uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas un bez atļaujas.

Tajā pašā dienā – 28. aprīlī – Valsts policija sadarbībā ar speciālo uzdevumu vienību veica vairākas kratīšanas hosteļos, kā arī iespējamo vainīgo dzīvesvietās.

28. aprīļa vakarā tiek ziņots, ka Valsts policijas aizturējusi trīs personas, tostarp hosteļa juridisko īpašnieku Andreju Gaili. Divām no šīm personām tika piemērots apcietinājums. Gailis apcietināts netika.

29. aprīlī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) uzdod Rīgas pašvaldības policijai (RPP) kopā ar Rīgas būvvaldi apsekot vairākus nelikumīgos hosteļus. Mērs paziņo, ka "tolerances laiks ir beidzies".

Šo reidu laikā vairāki nelegālie hosteļi tiek aizvērti. Tās pašas dienas vakarā policistiem gan nākas atkārtoti aicināt vairākus cilvēkus šīs telpas atstāt.

30. aprīlī policija saistībā ar ugunsgrēku aiztur vēl divas personas.

5. maijā Valsts policija izsludina meklēšanā uzņēmēju Ernestu Riekstu, kura vārds iepriekš publiski izskanējis saistībā ar vairākiem šāda tipa hosteļiem, lai gan juridiski viņam neviens hostelis šobrīd nepieder.

5. maijā Staķis raidījumā "Rīta panorāma" atklāj, ka, apsekojot 34 Rīgas hosteļus, 14 telpās konstatēta patvaļīga ekspluatācija.

5. maijā Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) direktore Svetlana Mjakuškina raidījumā "900 sekundes" atzīst – uzraugošajām iestādēm nav pietiekamu pilnvaru, lai ierobežotu ēku nelegālu ekspluatāciju.

VP portālam "Delfi" apliecināja, ka policija joprojām izmeklē dažādas versijas par notikušās nelaimes iemesliem, taču nevar izslēgt, ka ugunsgrēka iemesls bijis nejauša aizdegšanās.

Kopumā kriminālprocesā līdz šim aizturētas piecas personas, no kurām divām piemērots apcietinājums, bet vēl viena persona izsludināta meklēšanā.

Ja mēs skatāmies uz Merķeļa ielas hosteli, tās atsauksmes bija kriminālas. Telpa bez logiem – nav vēdināma, bet pats viesis jau izvēlas to," tā raidījumā "Spried ar Delfi" šonedēļ izteicās Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis, apspriežot ugunsdrošības situāciju viesu izmitināšanas vietās pēc traģiskā ugunsgrēka Merķeļa ielas hostelī, kur ugunsgrēkā gāja bojā astoņi cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!