Foto: PantherMedia/Scanpix
Pagājušajā nedēļā būtiski pieaudzis ielaušanās un zādzību mēģinājumu skaits Rīgas tuvumā esošajos privātmāju un vasarnīcu rajonos, atsevišķos rajonos ielaušanās mēģinājumu skaits pieaudzis pat līdz 300% , salīdzinot ar pērnā gada šo pašu laiku, portālu "Delfi" informēja apsardzes uzņēmumā "Koblenz Drošība".

Ielaušanās un zādzību mēģinājumi notikuši vairākos Rīgas apkārtnes rajonos līdzīgā diennakts laikā, norāda apsardzes uzņēmumā.

"Koblenz Drošība" kopā ar Valsts policiju veic preventīvus pasākumus, lai palielinātu apsardzes klātbūtni apdraudētajos rajonos. Uzņēmuma rīcībā ir informācija, ka, iespējams, aizdomīgas personas, kas darbojās grupā, iepriekš novēro privātmājas no automašīnām, tādā veidā plānojot un gatavojot ielaušanos svešā īpašumā.

Zādzību pieaugums ir vērojams katru gadu no oktobra līdz decembra mēnešiem, kas saistīts ar ilgu diennakts tumšo laiku, skaidroja uzņēmumā. "Vēsos un mitros laika apstākļos uz ielām un dārzos ir mazāk cilvēku, kas varētu pievērst uzmanību notiekošajam kaimiņu mājās. Tāpat arī mājas, kurās nedeg gaisma signalizē ļaundariem, ka mājoklī neviens neatrodas. Parasti šis rudens zādzību "vilnis" beidzas līdz ar pirmo kārtīgo sniegu, jo tad apkārtne kļūst gaiša un pārskatāma, kā arī sniegā paliek ļaundaru pēdas," norāda "Koblenz Drošība" vadītājs Raivis Terinks.

"Koblenz Drošība" aicina cilvēkus nopietni izvērtēt sava mājokļa drošību un savlaicīgi novērst interesi par to kā uzbrukuma mērķi, atstājot mājās ieslēgtu apgaismojumu, kritiski izvērtējot un nostiprinot durvju un slēdzeņu drošību, atrodoties mājās, vienmēr aizslēgt ārdurvis. Tāpat nepieciešams iemācīt bērnus lietot signalizācijas sistēmu, informēt viņus par telefona numuriem ārkārtas gadījumiem, kā arī atgādināt bērniem par vispārēju drošību un rīcību, ja pie mājas pamana svešas personas.

Apsardzes uzņēmumā iesaka pievērst uzmanību vai logi, balkonu un terašu durvis ir droši aizvērtas, kā arī ierīkot logiem žalūzijas vai pielikt aizkarus, lai nav iespējams ieskatīties pa logu un gūt nevajadzīgu interesi par priekšmetiem un mantām mājoklī.

Tāpat var palūgt kaimiņiem pieskatīt īpašumu, ja ilgāku laiku esat prom, kā arī lūdzat, lai tiek "iztukšota pastkastīte".

Vēl apsardzes uzņēmumā iesaka ierīkot āra apgaismojumu, kas reaģē uz kustību, kā arī sekot līdzi koku un krūmu augšanai dārzā, jo zagļi bieži izmanto kokus, lai piekļūtu, piemēram, balkonam otrajā stāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!