Foto: LETA

Pirmdien Valsts policijas (VP) likumsargi apturēja kādu "Volkswagen" vadītāju, kurš bija smagā alkohola reibumā – izelpā konstatētas vairāk nekā divas promiles – un vadīja spēkratu bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, kā arī likumsargiem mēģināja piedāvāt kukuli 200 eiro, lai izvairītos no atbildības.

Par minētajiem pārkāpumiem uzsākts kriminālprocess, portāls "Delfi" uzzināja VP.

VP informēja, ka ap pulksten 20.30 tika saņemta informācija, ka Rīgā, Ulbrokas ielā, no kādas tirdzniecības vietas stāvlaukuma ir izbraucis transportlīdzekļa "Volkswagen Passat" vadītājs, kurš, iespējams, ir alkohola reibumā.

Netālu no norādītās adreses atradās VP Satiksmes drošības pārvaldes Speciālo uzdevumu nodaļas darbinieki, kuri fiksēja brīdi, kad minētais transportlīdzeklis izbrauca no stāvlaukuma.

Likumsargi pieņēma lēmumu apturēt spēkratu. Sākotnēji transportlīdzekļa vadītājs atteicās policistiem nosaukt savu vārdu, uzvārdu un personas datus, kā arī minēja to, ka viņam nav līdzi personu apliecinošu dokumentu.

Transportlīdzekļa vadītāju policija lūdza pienākt pie policijas automašīnas paskaidrojuma sniegšanai, taču tajā brīdī vīrietis vairākkārt izteica frāzi, ka "varētu kaut ko sarunāt". Uz to likumsargi norādīja, ka kukuļdošana ir sodāma rīcība, taču tas neatturēja vīrieti vēlreiz mutiski piedāvāt 200 eiro.

Likumsargi norādīja, ka viņš tiek aizturēts un tiks ievietots īslaicīgās aizturēšanas vietā par kukuļdošanas mēģinājumu.

Dzirdot to, vīrietis metās bēgt, taču pēc dažiem metriem policists viņu apturēja.

Lai šo vīrieti nogādātu tālāko procesuālo darbību veikšanai, tika piesaistīti Patruļpolicijas pārvaldes policisti.

Pēc brīža aizturētā persona nosauca savus personas datus un tika noskaidrots, ka 1991. gadā dzimušais vīrietis vadījis spēkratu bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām – tās viņam jau iepriekš ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā.

Tā kā no transportlīdzekļa vadītāja vēdīja spēcīga alkoholam raksturīga smaka, tika veikta alkohola pārbaude izelpā un konstatēts, ka vīrietis vadījis spēkratu 2,67 promiļu alkohola reibumā.

1991. gadā dzimušais vīrietis šobrīd atrodas īslaicīgās aizturēšanas vietā.

Saistībā ar minētajiem pārkāpumiem uzsākts kriminālprocess, kas kvalificēts pēc trim Krimināllikuma pantiem.

Proti, pēc Krimināllikuma 323. panta 1. daļas, proti par kukuļa piedāvāšanu valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību. Par šādu noziedzīgu nodarījumu vainīgo soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Tāpat kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 260. panta 1. daļas par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību un ja vadītājs atrodas alkohola ietekmē.

Tāpat kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 312. panta par izvairīšanos no tāda tiesas nolēmuma, ar kuru uzlikts pienākums izpildīt noteiktas darbības, pildīšanas pēc procesuālas sankcijas vai soda piemērošanas par nolēmuma nepildīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!