Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Ekonomisko lietu tiesai (ELT) nosūtījusi krimināllietu, kurā divas amatpersonas tiek apsūdzētas 200 eiro liela kukuļa pieprasīšanā un saņemšanā no kravas auto vadītāja, kura spēkratam nebija samaksāta autoceļu lietošanas nodeva, portāls "Delfi" uzzināja Ģenerālprokuratūrā.

Saskaņā ar apsūdzību abas apsūdzētās personas, būdamas valsts amatpersonas, veicot savus dienesta pienākumus – ceļu satiksmes uzraudzību un kontroli –, apturēja kādu kravas automašīnu un konstatēja, ka par to nav samaksāta autoceļu lietošanas nodeva (vinjete).

Realizējot kopīgu nodomu, vērstu uz kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu, izmantojot savu dienesta stāvokli, viens no apsūdzētajiem paziņoja kravas automašīnas vadītājam apturēšanas iemeslu un to, ka par šādu pārkāpumu (autoceļu lietošana bez vinjetes iegādes) ir paredzēts naudas sods.

Vienlaicīgi viņš parādīja telefonu, kur ekrānā bija redzams skaitlis "200", tādā veidā pieprasot kukuli 200 eiro apmērā par to, lai automašīnas vadītājam tiktu atgriezta autovadītāja apliecība un netiktu sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols. Sarunā tika panākta vienošanās par kukuļa nodošanu stundas laikā norunātajā tikšanas vietā, kur kravas automašīnas vadītājs nodeva iepriekš pieprasīto kukuli 200 eiro apmērā un apsūdzētie atgrieza viņam vadītāja apliecību.

Prokurore apsūdzētos pie kriminālatbildības saukusi pēc Krimināllikuma 320. panta trešās daļas, proti, par kukuļņemšanu, ja tā izdarīta personu grupā. Par šādu likumpārkāpumu draud līdz desmit gadiem ilgs cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!