Foto: LETA
Valsts policija uz aizdomu pamata par smalki izplānotu 50 000 eiro izspiešanu no būvniecības uzņēmuma aizturējusi kādu ar nevalstiskajām organizācijām saistītu vīrieti.

Aģentūras BNS rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētais, iespējams, ir biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" dibinātājs Artūrs Priede. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē to ne apstiprināja, ne noliedza.

Projekta "Pērle" attīstītājs uzņēmums "New Europe Real Estate" paziņojumā presei apstiprina, ka ir bijis naudas izspiešanas mēģinājums, par ko policija aizturējusi Priedi.

"Šāda izspiešana, kurā visai smagnējā birokrātiskā sistēma un tās vājās vietas tiek izmantotas savtīgās interesēs, policijas redzeslokā vēl nebija nonākusi," norādīja Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Toms Sadovskis. Policijai ir aizdomas, ka līdzīgi ir cietuši arī citi uzņēmēji.

Pirmo iesniegumu no cietušā uzņēmēja policija saņēma aptuveni pirms mēneša. Iesniegumā cietušais būvniecības uzņēmums minēja arī izspiešanas priekšvēsturi – kādu nodibinātu biedrību ar cēliem mērķiem, kas nemitīgi rakstījusi sūdzības dažādām valsts iestādēm par dažādiem it kā pārkāpumiem.

Biedrība rakstījusi arī dažādiem plašsaziņas līdzekļiem it kā patiesu informāciju, tādējādi radot negatīvu publicitāti par būvniecības uzņēmumu.

Šādi biedrībai izdevās kavēt uzņēmuma plānoto darbību un līdz ar to radīt finansiālus zaudējumus. Biedrības dibinātāja shēma bijusi gana vienkārša – izmantojot it kā sabiedrības intereses, paralizēt uzņēmuma darbību, radīt zaudējumus un pēc tam piedāvāt atrisinājumu – pārtraukt nomelnošanas kampaņu apmaiņā pret 50 000 eiro.

Pēc iesnieguma saņemšanas policisti sāka izmeklēšanu, un tā drīz vien vainagojās ar panākumiem – trešdien par izspiešanu aizturēts 1979.gadā dzimis vīrietis. Pie viņa atrasta saņemtā nauda un vairāku sūdzību un iesniegumu atsaukumi.

Policijai gan ir pamatotas aizdomas, ka šīs biedrības upuru vidū varētu būt arī citi uzņēmumi vai privātpersonas, tādēļ policija lūdz atsaukties ikvienu, kuram problēmu atrisināšanai ir mēģināts izspiest naudu, vēršoties Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē.

Drīzumā tiks lemts par drošības līdzekļa piemērošanu aizdomās turētajam.

""New Europe" pauž nožēlu, ka tādā veidā vides aizstāvju organizācijas vadītājs, izliekoties, ka rūpējas par vides saglabāšanu, patiesībā vēlējies piepildīt tikai savas kabatas. Šāda rīcība grauj ne tikai biedrības tēlu, bet arī vides aizstāvju reputāciju visā Latvijā," teikts paziņojumā.

Priede bijis aicināts uz diskusiju, lai uzzinātu viņa iebildumu būtību, cerot, ka tas ļautu vēl vairāk uzlabot projekta kvalitāti, taču izrādījies, ka šā cilvēka mērķis bija izspiest naudu, norāda uzņēmums.

Bijušais Rīgas mērs, uzņēmuma "New Europe" valdes loceklis Gundars Bojārs aģentūrai BNS pastāstīja, ka uzņēmumam ir pierādījums – sarunas ieraksts – Priedes mēģinājumam izspiest no "New Europe" 50 tūkstošus eiro. "Ja kādam ir aizdomas, ka esam šo lietu safabricējuši, ar pierādījumiem varam savu iesniegumu pamatot. Mums ir sarunas ieraksts, kurā Priede piedāvā par 50 tūkstošiem eiro nopirkt biedrības protestu apklušanu," pavēstīja Bojārs.

Uzņēmums sarunu ierakstījis, jo radušās aizdomas par to, kādēļ biedrības vadītājs ar "New Europe" vēlas tikties vienatnē. "Sarunu ierakstījām, jo aizdomas radīja tas, kādēļ cilvēks grib tikties vienatnē bez citiem biedrības pārstāvjiem," teica uzņēmuma valdes loceklis un uzsvēra, ka pret citiem biedrības "Par brīvu Lielā Baltezera krastu" locekļiem uzņēmumam nav pretenziju.

"Pret biedrību mums nav iebildumu, tajā strādā godīgi cilvēki ar cēliem mērķiem," sacīja Bojārs un piebilda, ka "New Europe" iepriekš arī vēlējies sarīkot publisku tikšanos ar biedrības locekļiem, lai izskaidrotu viņus satraucošos jautājumus. "Mēs iepriekš gribējām tikties publiski ar šo biedrību, bet acīmredzot biedrības priekšnieks šo biedrību izmantoja savtīgiem mērķiem. Līdz ar to publiskā tikšanas neizdevās, jo biedrības vadītājs gribēja tikties viens," klāstīja uzņēmuma vadītājs.

Vienlaikus viņš pastāstīja, ka iepriekš runājis arī ar biedrības valdes locekli dziedātāju Olgu Rajecku, kura, pēc Bojāra domām, "New Europe" projekta lietā bija iesaistījusies ar "sirdi un dvēseli". "Pirms tam esmu runājis arī ar Rajeckas kundzi – ticies, runājis, izstāstīju, ko darām, kādi ir mūsi plāni, kādus pasākumus veicam un veiksim, lai sakoptu apkārtējo vidi. Gribējām ar visu biedrību tikties un publiski pārrunāt viņus satraucošos jautājumus, taču Priede to negribēja – tā vietā tikšanās laikā viņš piedāvāja, tā teikt, nopirkt biedrību," uzsvēra "New Europe" valdes loceklis un piemetināja, ka tāpat Rajeckas bažām par viņas drošību nav pamata. "Rajeckas kundzes bažas varu pilnīgi un galīgi noliegt. Viņa ir patiess un godīgs cilvēks, kas šajā lietā bija iesaistījusies ar sirdi un dvēseli," atzina Bojārs un piebilda, ka bija arī mēģinājis Rajecku trešdien sazvanīt, lai brīdinātu par gaidāmo notikumu attīstību saistībā ar Priedi, taču tas nebija izdevies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!