Foto: Shutterstock

Rīgas rajona tiesa 19. martā krimināllietā par bruņotu laupīšanu 2019. gada 20. jūlijā Mārupē, kad nāvējoši tika sašauts advokāts un bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš, apsūdzētajam Vladimiram Zibikovam piesprieda 20 gadus, bet viņa līdzdalībniekam Ārim Stepiņam – deviņus gadus cietumā, otrdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Zibikovam apsūdzība tika celta par četriem noziedzīgiem nodarījumiem – par slepkavību, kas saistīta ar laupīšanu, par šaujamieroča un munīcijas iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas, par zādzību, kas izdarīta, iekļūstot dzīvoklī, kā arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu.

Viņa līdzdalībnieks Stepiņš tika apsūdzēts par laupīšanu, kas izdarīta personu grupā un iekļūstot dzīvoklī, kā arī par zādzību, kas izdarīta, iekļūstot dzīvoklī.

Prokurore Dace Lapinska lūdza Zibikovam piespriest brīvības atņemšanu uz 20 gadiem, Stepiņam – uz deviņiem gadiem, ko Rīgas rajona tiesas tiesnese Aija Briede arī piesprieda.

Abiem apsūdzētajiem būs jāsedz cietušajai advokāta mātei nodarītie mantiskie zaudējumi, kā arī abām cietušajām jāizmaksā morālā kaitējuma kompensācijas. Solidāri no Zibikova un Stepiņa par labu nogalinātā vīrieša mātei piedzīta 226 eiro materiālā kaitējuma kompensācija, bet morālā kaitējuma kompensācija – 8000 eiro. Tāpat no Zibikova par labu mātei piedzīta 40 925 eiro morālā kaitējuma kompensācija, bet par labu sievai – 48 925 eiro kompensācija.

Zibikovam piederošā automašīna "BMW X3" atzīta par noziedzīgi iegūtu, tā tiks konfiscēta. Āra Stepiņa automašīnai "VW Passat" tiks saglabāts uzliktais arests, nodrošinot kaitējuma kompensācijas piedziņas izpildi. Tādā pašā nolūkā tiks saglabāts uzliktais arests Zibikova rokaspulksteņiem "Casio", "Louis Erard", "Seiko", "Tissot" un "Cartie", kā arī Stepiņa rokaspulksteņiem "Tissot", "Rado" un zelta gredzenam ar melnu akmeni.

Rīgas rajona tiesas spriedumu desmit dienu laikā var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Laikraksts vēsta, ka pēc tiesvedības gaitā izskanējušās informācijas, notikumi risinājušies šādi. Bērziņu privātmājā laupītāji ielauzās 20. jūlija vakarā, kad mājās bija tikai 1940. gadā dzimusī advokāta māte.

Sirmgalve nogāzta zemē, ar izolācijas lenti sasietas rokas un aizlīmētas acis. Uzbrucējs draudējis nodurt, ja nepateikšot, kur glabā skaidru naudu, bet pats nekavējās pārmeklēt skapjus un plauktus.

Līdzdalībnieks tajā pašā laikā otrajā stāvā lauzis vaļā durvis uz to mājas daļu, kurā dzīvoja pensionāres dēls Uldis ar sievu. Tieši tajā laikā Bērziņu laulātais pāris pārradies mājās. Laupītājs, kurš atradās otrajā stāvā, aizbēga pa logu, līdzi paķerot salaupīto, bet otrs pretojās – sievietei viņš iemetis ar smagu ikonu, bet vīrieša virzienā raidīja trīs šāvienus, viena lode trāpīja Uldim Bērziņam vēderā, skarot dzīvībai svarīgus orgānus. Mediķiem neizdevās glābt advokāta dzīvību – tajā pašā naktī slimnīcā viņš nomira, atgādina "Latvijas Avīze".

Kā vēsta laikraksts, pēc aizturēšanas abi aizdomās turētie tika apcietināti un ievietoti Rīgas Centrālcietumā. Divi ieslodzītie, kuri tobrīd atradās ieslodzījumā, piekrituši palīdzēt operatīvajiem darbiniekiem – ieslodzītie ne vienmēr piekrīt piedāvājumam sadarboties ar policiju, bet šis gadījums gan bija citāds, jo runa bija par noslepkavotu advokātu, un šīs profesijas pārstāvji noziedznieku vidū esot īpašā – cienījamā – statusā.

Ziņotājiem izdevies iegūt Zibikova un Stepiņa uzticību, turklāt abi arī labprāt lielījušies ar brīvībā pastrādātajiem noziegumiem. Piemēram, Zibikovs saviem kameras biedriem nekautrēdamies stāstījis, ka Mārupē nogalinājis advokātu, tur kopā ar līdzdalībnieku esot nolaupījuši lielu naudas summu un kaut kādus dokumentus. Savukārt Stepiņš citiem cietumniekiem teicis, ka tas bijis pasūtījuma noziegums, jo no advokāta mājas bijis jānolaupa kaut kādi dokumenti, informē "Latvijas Avīze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!