Ģenerālprokuratūra uzrādīja apsūdzību bijušajai Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesei Diānai Mašinai par apzināti nelikumīgā lēmuma pieņemšanu un ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, informēja prokuratūras Preses centrā.
Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Aldis Pundurs ceturtdien uzrādīja apsūdzību Mašinai.

Prokurors secinājis, ka Mašina taisījusi apzināti nelikumīgu lēmumu par prasības nodrošinājumu un ļaunprātīgi izmantojusi savu dienesta stāvokli. Tiesnese nolēmusi ievest personu citai personai piederošā nekustamā īpašuma valdījumā, kaut gan prasība par valdījuma atjaunošanu bijusi nemateriālas dabas un tāds prasības nodrošinājuma veids kā ievešana valdījumā likumā vispār nav paredzēts. Tā rezultātā cietušais nelikumīgi izstumts no viņam piederošā nekustamā īpašuma. Bez tam tiesnese nolēmusi arī apķīlāt cietušā un apsardzes firmas mantu gandrīz 30 tūkstošu latu vērtībā.

Prokurors šajā lietā arī secinājis, ka tiesnese bijusi iepriekš pazīstama ar otru šajā lietā apsūdzēto personu, kura atnesusi uz tiesu citas personas vārdā parakstītu prasības pieteikumu, kurā bijis viltots gan pieteicēja paraksts, gan pieteikumam pievienotie dokumenti.

Mašina šo prasības pieteikumu pieņēmusi, un no lietas neatteicās, bet taisījusi nelikumīgu lēmumu un likusi izgatavot izpildrakstu, kuru arī parakstījusi. Pēc tā tiesnese izdarījusi ierakstu uzziņas lapā par sava lēmuma un izpildu raksta izsniegšanu pieteicējam, bet otrs apsūdzētais, atdarinot pieteicēja parakstu, parakstījies uzziņas lapā par tiesneses lēmuma un izpildu raksta saņemšanu un saņēmis nelikumīgo lēmumu, kurš tālāk nodots tiesu izpildītājam un izpildīts.

Prokurors uzskata, ka ar savām darbībām bijušā tiesnese nodarījusi būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai, jo, būdama Saeimas iecelta un apstiprināta tiesu varas amatpersona, kas ieņēma atbildīgu stāvokli, viņa ar savām apzināti nelikumīgajām darbībām būtiski apdraudējusi Latvijas Republikas kā tiesiskas valsts un valstī pastāvošas neatkarīgas un likumam pakļautas tiesu varas prestižu, kā arī nodarījusi būtisku kaitējumu ar likumu aizsargātām cietušo interesēm, jo cietušais ticis nelikumīgi izstums no viņam piederējuša nekustamā īpašuma, tikusi apķīlāta cietušo manta, ar ko tikušas pārkāptas cietušo tiesības uz objektīvu un taisnīgu lietas uzskatīšanu un Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!