Foto: Shutterstock

Prokuratūra tiesai nodevusi lietu, kurā par neizpaužamu ziņu izpaušanu apsūdzēts kādreizējais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas lietu izmeklēšanas vadītājs, portālu "Delfi" informēja prokuratūrā.

Aģentūra LETA vēsta, ka prokuratūra lūgusi tiesai piespriest nosacītu cietumsodu kādreizējam VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Muitas lietu izmeklēšanas daļas vadītāja Andrim Ābolam.

Kā informē prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka, apsūdzētais kādai privātpersonai nosūtīja ierobežotas pieejamības informāciju – muitas kontroles punktā uzņemtu video ierakstu par muitas amatpersonu veikto kravas automašīnas pārbaudi un tās laikā konstatēto cigarešu slēptuvi, kā arī šai pašai privātpersonai nosūtīja informāciju ar VID darbinieku iekšējo e-pastu saraksti par darba pienākumu veikšanu, darbinieka dalību komisijās un darbinieka rīcības izvērtēšanu.

Tāpat amatpersona tiek apsūdzēta par izmeklēšanas noslēpuma izpaušanu, nododot trešajai personai citā krimināllietā esošu dokumentu kopijas.

Izvērtējot izdarīto noziedzīgo nodarījumu smagumu, raksturu, kaitīgumu un apsūdzētā personību, kā arī to, ka apsūdzētais pilnībā atzina savu vainu un izmantoja Kriminālprocesa likumā paredzētās tiesības uz sadarbību, kas izpaudās vienkāršāka procesa veida izvēlē, prokurore ar apsūdzēto noslēdza vienošanos par vainas atzīšanu un sodu.

Vienošanās paredz, ka prokurore lūdz tiesu atzīt apsūdzēto par vainīgu minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un piespriest viņam brīvības atņemšanas sodu uz vienu gadu un vienu mēnesi, kuru noteikt nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Lieta noslēgtās vienošanās apstiprināšanai nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka VID Ābolu aizturēja 2020. gada novembrī.

Pēc VID amatpersonas aizturēšanas ar viņu pārtrauktas darba tiesiskās attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!