Foto: stock.xchng
Četriem cilvēkiem, kuri apsūdzēti saistībā ar kāda jauna vīrieša nožņaugšanu un gatavošanos slepkavot vairāku dārgu automašīnu īpašniekus, Rīgas apgabaltiesa šodien piesprieda 10, 12, 15 un 20 gadu cietumsodus.

Tādējādi trīs no apsūdzētajiem saņēma tādus brīvības atņemšanas sodus, kādus viņiem tiesas debatēs bija lūgusi piemērot prokurore Lidija Raize. Savukārt ceturtajam apsūdzētajam prokurore bija lūgusi piespriest 15 gadu cietumsodu, bet tiesa viņam noteica brīvības atņemšanu uz desmit gadiem.

1987.gadā dzimušo Oskaru Tilleru Rīgas apgabaltiesa nolēma sodīt ar reālu brīvības atņemšanu uz 20 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

1984.gadā dzimušajai Marinai Fjodorovai Rīgas apgabaltiesa piesprieda 15 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

1988.gadā dzimušo Edgaru Dubinu tiesa nolēma sodīt ar brīvības atņemšanu uz 12 gadiem ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem. Līdz šim Dubins vienīgais no lietā apsūdzētajiem atradās uz brīvām kājām, taču šodien tiesas zālē viņš tika apcietināts.

Savukārt 1989.gadā dzimušajam Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Komunikācijas fakultātes studentam Reinim Balodim Rīgas apgabaltiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem. Nosakot sodu Balodim, tiesa piemēroja krimināllikuma 49.panta nosacījumus, kas atļauj apsūdzēto sodīt ar vieglāku soda mēru nekā tas ir noteikts inkriminētā krimināllikuma panta sankcijā.

No apsūdzētajiem Tillera, Fjodorovas un Dubina tiesa nolēma solidāri piedzīt vairāk nekā 40 000 latu par labu nogalinātā jaunieša mātei. 39 500 latu no tiem ir morālā kaitējuma kompensācija.

Šodien tiesa pasludināja saīsināto spriedumu, bet pilns tā teksts būs pieejams 9.decembrī. Pēc tam lietas dalībnieki likumā noteiktajā kārtībā to varēs pārsūdzēt.

Prokurore Raize pēc sprieduma noklausīšanās aģentūrai LETA atzina, ka apsūdzētajiem piespriestie sodi viņu kopumā apmierina, savukārt advokāti pauda apņēmību spriedumu pārsūdzēt.

Saskaņā ar apsūdzību Tillers, Dubins un Fjodorova 2009.gada 2.aprīļa pēcpusdienā kādā dzīvoklī Rīgā, Lāčplēša ielā, atrodoties alkohola reibumā, piekāvuši un aplaupījuši 1990.gadā dzimušu jaunieti. Viņam atņemtas atslēgas, mobilais tālrunis un nauda. Tillers nolēmis, ka cietušais jānogalina, un nožņaudzis viņu ar auklu. Pēc tam upura pase iznīcināta, telefons - nodots lombardā, bet pats līķis naktī aizvests uz mežu, apliets ar benzīnu un sadedzināts.

Kā noprotams no procesa dalībnieku stāstītā, apsūdzētie no upura centušies iegūt informāciju par kādu viņa paziņu, pret kuru arī bijis plānots pastrādāt noziedzīgu nodarījumu. Tā kā cietušais atteicies šādā veidā "sadarboties", viņš nogalināts, lai jaunietis nevarētu izpaust apsūdzēto noziedzīgos plānus.

Pārējās krimināllietas epizodes saistītas ar gatavošanos laupīt dārgas automašīnas, nogalinot to īpašniekus. Pēc tam automašīnas bija plānots izjaukt un pārdot rezerves daļās.

Kā liecina apsūdzība, laika posmā no 2009.gada 2.aprīļa līdz 10.maijam Tillers, Fjodorova un Balodis vienojušies par to, ka internetā meklēs dārgu automašīnu tirgotājus, sarunās ar viņiem tikšanos, palūgs veikt izmēģinājuma braucienu, bet tā laikā automašīnas īpašnieks tiks nodurts, nožņaugts vai nosists ar āmuru. Tillers sēstos pie stūres, Balodis - aizmugurējā sēdeklī. Slepkavas loma būtu jāuzņemas Balodim, bet, ja viņam tas neizdotos, Tillers sev blakus sēdošajam automašīnas pārdevējam iedurtu kaklā, apsūdzēto plānus noskaidrojuši izmeklētāji.

Šim nolūkam trijotne bija plānojusi iegādāties arī elektrošoka ierīci. Pēc slepkavības līķi bija iecerēts aizvest uz mežu un sadedzināt, liecina apsūdzība.

Kā savu pirmo upuri no automašīnu pārdevējiem apsūdzētie bija noskatījuši vīrieti, kurš par 16 000 eiro (aptuveni 11 200 latiem) grasījās pārdot "Dodge" markas spēkratu. Pārdevējam zvanījis Tillers, taču pirms norunātās tikšanās potenciālais upuris darījumu atcēlis, jo tas viņam licies pārāk aizdomīgs.

Otrajā reizē uz tikšanos ieradies kāds "Lexus" pārdevējs, kurš savu automašīnu vēlējies notirgot par 17 000 eiro (aptuveni 11 900 latiem). Tillers, Fjodorova un Balodis ar pārdevēju satikušies degvielas uzpildes stacijā "Statoil" Juglā. Tomēr "Lexus" īpašnieks nav atļāvis ar automašīnu veikt izmēģinājuma braucienu, tāpēc apsūdzētajiem savu plānu īstenot neizdevās, noskaidrojuši izmeklētāji.

Trešajā reizē trijotne noskatījusi kādu "BMW" markas automašīnu, par kuru īpašnieks vēlējies dabūt 22 000 eiro (aptuveni 15 400 latus). Ar šo pārdevēju apsūdzētie tikušies divas reizes, un otrajā reizē policija viņus aizturējusi, liecina apsūdzība.

Tillers pirmajā tiesas sēdē pēc ilga pārdomu brīža Rīgas apgabaltiesai pilnībā atzina savu vainu uzrādītajās apsūdzībās un norādīja, ka izdarīto nožēlo. Savu vainu daļēji atzina arī Fjodorova un Dubins. Balodis viņam inkriminētos noziedzīgos nodarījumus noliedza.

Tillers, Fjodorova un Balodis patlaban atrodas apcietinājumā, bet Dubins - uz brīvām kājām.

Kā ziņots, Tillers šajā lietā apsūdzēts pēc Krimināllikuma (KL) 117.panta 5. un 8.punkta caur 15.panta 3.daļu - par sagatavošanos veikt slepkavību, ja pēc tās izdarīta līķa apgānīšana un ja tā izdarīta nolūkā slēpt citu noziedzīgu nodarījumu vai atvieglot tā izdarīšanu. Tāpat viņš apsūdzēts pēc KL 118.panta 3. un 5.punkta - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi persona, kas jau agrāk izdarījusi slepkavību, izņemot slepkavību, kas izdarīta stipra psihiska uzbudinājuma stāvoklī, un slepkavību, pārkāpjot nepieciešamās aizstāvēšanās robežas vai personas aizturēšanas nosacījumus, un ja to izdarījusi organizēta grupa.

Tillers apsūdzēts arī pēc KL 274.panta 1.daļas - par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga nolaupīšanu, noslēpšanu, tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, kā arī par nolaupītā dokumenta, zīmoga vai spiedoga izmantošanu vai realizēšanu, kā arī pēc KL 176.panta 2.daļas - par laupīšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tā izdarīta, iekļūstot dzīvoklī vai citā telpā, vai ja tā izdarīta no mantas glabātavas, ietaises, kas savieno glabātavas, vai transportlīdzekļa.

Dubinam apsūdzības uzrādītas pēc KL 117.panta 5. un 8.punkta caur 20.panta 4.daļu par slepkavības atbalstīšanu un pēc KL 176.panta 2.daļas, kā arī pēc KL 274.panta 1.daļas.

Savukārt daiļā dzimuma pārstāve Fjodorova apsūdzēta pēc KL 117.panta 8.punkta caur 20.panta 4.daļu un KL 118.panta 3. un 5.punkta caur 15.panta 3.daļu.

Balodim prokurore apsūdzību uzrādījusi pēc KL 118.panta 3. un 5.punkta caur 15.panta 3.daļu.

Kā iepriekš pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins, 2009.gada 3.aprīlī Rīgas rajona Garkalnes novadā, Vangažu meža masīvā, tika atrasts apdedzis 1990.gadā dzimuša vīrieša līķis ar žņaugšanas pēdām. Aizdomās par šī nozieguma izdarīšanu maija beigās tika aizturēti un apcietināti 1989. un 1987.gadā dzimuši vīrieši, kā arī 1984.gadā dzimusi sieviete. Viens no vīriešiem studēja RSU, bet sieviete bija ārsta palīdze Ātrās medicīniskās palīdzības brigādē. Sievietes draugs gan nekur nestrādāja, bet viņam bija pietiekami daudz līdzekļu, lai īrētu dzīvokli Rīgas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!