Foto: Valsts policija
Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes amatpersonas pabeigušas pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā par konfliktu Krāslavā, kurā pēc smagas piekaušanas slimnīcā mira 1990. gadā dzimis jaunietis. 29. novembrī lietas materiāli nodoti Krāslavas rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret trīs aizdomās turētām personām, portālu "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Jau ziņots, ka 20. jūlijā ap pulksten 1.40, saņemot izsaukumu par trokšņojošiem jauniešiem Krāslavā, policija notikuma vietā atrada zemē gulošu vīrieti, kurš nespēja komunicēt ar policistiem. Tika izsaukta medicīniskā palīdzība, bet policija sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 13. nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību.

Izmeklēšanā policija noskaidrojusi, ka naktī uz 20. jūliju netālu no vietējās izklaides vietas bija izcēlies konflikts starp divām jauniešu kompānijām. Konflikts vēlāk pārtapis kautiņā, kurā smagus miesas bojājumus guvis 1990. gadā dzimis vīrietis. Dažas dienas vēlāk cietušais slimnīcā miris.

Valsts policijā informē, ka 14. augustā izmeklēšanu savā lietvedībā pārņēma Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļa.

Skaidrojot notikušā apstākļus, nodaļas amatpersonas, izmeklējot kriminālprocesu, guvušas pierādījumus, kas notikušo ļāva kvalificēt pēc Krimināllikuma 125. panta 3. daļas, proti, par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei.

Turpinot izmeklēšanu, policija apzinājusi iespējamos konflikta dalībniekus un 25. jūlijā aizdomās par saistību ar minēto noziedzīgo nodarījumu aizturēja trīs vīriešus, kuri dzimuši 1995., 2002. un 2003. gadā.

Divu dienu laikā personām tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. 2002. gadā dzimušajam vīrietim 6. septembrī drošības līdzeklis tika mainīts uz apcietinājumu.

Vienlaikus izmeklēšanā policija guvusi pierādījumus kriminālprocesa papildus kvalifikācijai pēc Krimināllikuma 132. panta, par to, ka 1995. gadā dzimušais vīrietis izteicis draudus izdarīt slepkavību un nodarīt smagus miesas bojājumus citai personai.

Balstoties uz izmeklēšanas rīcībā esošo informāciju, 8. augustā arī 1995. gadā dzimušajam vīrietim tiesa piemērojusi drošības līdzekli apcietinājumu.

29. novembrī Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas izmeklēšanu kriminālprocesā pabeigušas. Lietas materiāli nodoti Krāslavas rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret trīs aizdomās turētām personām.

Saskaņā ar Krimināllikumu par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Savukārt par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka draudi var tikt izpildīti, persona var tikt sodīta ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Tāpat ziņots, ka saistībā ar šo noziedzīgā nodarījuma izmeklēšanu iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) uzdeva Valsts policijas priekšniekam Intam Ķuzim un Iekšējās drošības biroja priekšniekam Valdim Mūrniekam izvērtēt policijas darbinieku rīcību kriminālprocesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!