Foto: PantherMedia/Scanpix
Turpinot skaidrot vīrieša nāves apstākļus Krāslavā, Valsts policijā savākti pierādījumi, kas ļāvuši izmeklēšanai pāriet nākamajā posmā, un ceturtdien, 8. augustā, tiesa lēmusi vienai no aizdomās turamām personām piemērot apcietinājumu, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Jau iepriekš vēstīts, ka 20. jūlijā ap pulksten 1.40 Valsts policijā vērsušies Krāslavas iedzīvotāji, kas ziņojuši, ka uz ielas trokšņo jaunieši un traucē viņu naktsmieru. Norādītajā adresē ieradušies Krāslavas iecirkņa likumsargi, kuri atraduši uz zemes guļošo vīrieti. Policija uz notikuma vietu izsaukusi mediķus, jo uz zemes gulošais vīrietis nav reaģējis.

Pēc tobrīd likumsargu rīcībā esošās informācijas persona tikusi ievietota atskurbšanai slimnīcas narkoloģijas nodaļā. Savukārt tikai 22. jūlijā Krāslavas iecirknis ieguva informāciju, ka mediķi jau 20. jūlija vakarā vīrietim konstatējuši smagus miesas bojājumus, bet par to uzreiz nebija informējuši policiju.

Lai veiktu nepieciešamo pārbaudi, tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību un sākta izmeklēšana.

24. jūlijā 1990. gada dzimušais vīrietis, nenākot pie samaņas, slimnīcā mira.

Turpinot izmeklēšanu, policisti ieguvuši informācija, kas liecina, ka naktī uz 20. jūliju netālu no vietējās izklaides vietas starp divām jauniešu kompānijām izcēlies konflikts. Jaunieši, kas tobrīd, visticamāk, atradušies alkohola reibumā ilglaicīgi konfliktējuši savā starpā līdz pat brīdim, kad no pirmās kompānijas uz vietas bija palicis tikai 1990. gadā dzimušais vīrietis kopā ar vēl vienu personu.

Konflikts viņu starpā turpinājies un vēlāk pārtapis kautiņā. Skaidrojot notikuma apstākļus, policija turpina apzināt iespējamos kautiņa dalībniekus un aizdomās par saistību ar minēto noziedzīgo nodarījumu aizturēti trīs cilvēki – divi nepilngadīgie jaunieši un kāds 1995. gadā dzimis vīrietis.

Šonedēļ policija guvusi jaunu informāciju, kas būtiski papildinājusi savākto pierādījumu bāzi un ļāvusi virzīt ierosinājumu bargāka drošības līdzekļa piemērošanai, skaidro policijā. Ceturtdien ar tiesas lēmumu 1995. gadā dzimušam vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Pašlaik policija turpina izmeklēšanu, kā arī papildus nopratina personas saistībā ar visām kriminālprocesā izvirzītajām versijām.

Tāpat iesāktā kriminālprocesa ietvaros tiks vērtēta arī mediķu rīcība sniedzot palīdzību cietušajam.

TV3 raidījums "Bez Tabu" 5. augustā vēstīja par notikumu Krāslavā, kur par 28 gadus veca vīrieša piekaušanu līdz nāvei aizturēti trīs vīrieši. Raidījums ziņoja, ka konflikts sācies pie vietējā naktslokāla "Todes" cigaretes dēļ. Vēlāk tas eskalējies, kompānijai spēcīgi piekaujot vīrieti, kurš slimnīcā no gūtajām traumām miris.

Policija tobrīd aizturētajiem piemērojusi ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus, tostarp policijas uzraudzību. Raidījums gan ziņoja, ka aizdomās turētās personas, kas, pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, ir labi situēti vietējie iedzīvotāji, kuri turklāt nodarbojas ar cīņas sportu, cenšas lieciniekus ietekmēt.

"Es arī biju dzirdējis šādas runas, taču neviens cilvēks nevar man liecināt, ka jā, tā tas bija, un norādīt faktus," paskaidroja Krāslavas iecirkņa Kriminālpolicijas priekšnieks Jevgēnijs Ščukins. Viņš raidījumam pieļāva, ka policija varētu pārskatīt piemērotos drošības līdzekļus, iegūstot papildu pierādījumus.

Viens no aizturētajiem ir 24 gadus vecs, bet pārējie divi ir nepilngadīgi. Ščukins norādīja, ka aizturētie daļēji savu vainu atzīstot.

Kriminālprocesa likums paredz deviņus dažādus drošības līdzekļus. Nepilngadīgajiem iespējami papildu divi drošības līdzekļi – nodošanu vecāku vai aizbildņu pārraudzībā, ievietošanu sociālās korekcijas izglītības iestādē. Apcietinājums nozīmē personas brīvības ierobežošanu un ir bargākais drošības līdzeklis.

Ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus piemēro procesa virzītājs, bet apcietinājumu vai mājas arestu piemērot var tikai izmeklēšanas tiesnesis. Apcietinājums ar izmeklēšanas tiesneša vai tiesas lēmumu var tikt piemērots aizdomās turētajam, ja procesa virzītājs ir lūdzis tiesu izvērtēt apcietinājuma piemērošanu un sniedzis pierādījumus, ka apcietināšanai ir pamats.

Ja drošības līdzekļa piemērošanas laikā ir mainījies tā piemērošanas pamats, mainījušies piemērošanas nosacījumi, personas uzvedība vai ir noskaidroti citi apstākļi, kas noteica drošības līdzekļa izvēli, procesa virzītājs pieņem lēmumu par tā grozīšanu vai atcelšanu.

Kriminālprocesa likums arī nosaka, ka nepilngadīgajam apcietinājumu piemēro tikai kā galējas nepieciešamības līdzekli, izvērtējot citu drošības līdzekļu piemērošanu. Izvēloties nepilngadīgajam drošības līdzekli, kas saistīts ar brīvības atņemšanu, ņem vērā arī nepilngadīgā vecumu un iespējamos riskus attiecībā uz nepilngadīgā fizisko, garīgo un sociālo attīstību, kā arī spēju iekļauties sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!