Rīgas Centra rajona tiesa ceturtdien sodījusi nacionālboļševikus atbalstošās organizācijas "Uzvara" biedri Irinu Pantjušenko ar triju diennakšu arestu par to, ka viņas rīkotais pikets pie valdības ēkas 17.jūnijā noticis, pārkāpjot šādu pasākumu rīkošanas noteikumus.
Pantjušenko sodīta par to, ka viņas rīkotais pikets noticis tuvāk par atļauto attālumu - 50 metriem - no valdības ēkas. Tāpēc tiesa Pantjušenko sodījusi, piespriežot viņai administratīvo arestu uz trīs diennaktīm. Jauniete arestēta tiesas zālē. Šo lēmumu Pantjušenko 10 dienu laikā var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā, un organizācijas "Uzvara" līderis Vladimirs Lindermans apliecināja, ka lēmumu pārsūdzēs, lai gan organizācija apšauba šādas rīcības lietderību.

Lindermans tiesas lēmumu nodevēja par absurdu, jo organizācija nemērīja attālumu no valdības ēkas līdz piketa vietai, bet gan pajautāja Rīgas pašvaldības policijai, kur drīkst uzturēties piketētāji un ievēroja policijas norādījumus. "Jā, likumā noteikti 50 metri, bet, kāpēc mums mērīt [attālumu], ja kārtības sargi mums parāda, kur stāvēt," sašutumā klāstīja Lindermans, norādot, ka policisti tiesā nav liecinājuši.

Viņš arī stāstīja, ka tiesa atteikusi Pantjušenko likumā noteikto tulku, norādot, ka pietiek ar to, ka Pantjušenko atļauj runāt krieviski. Tulks tiesājamajai bija nodrošināts tikai sprieduma nolasīšanas laikā, ko "Uzvara" uzskata par nopietnu cilvēktiesību pārkāpumu un plāno vērsties pie Latvijas Cilvēktiesību komitejas un Valsts cilvēktiesību biroja.

Rīgas domes Administratīvā komisija noteica desmit latu lielu sodu nacionālboļševikus atbalstošajai organizācijai "Uzvara" par necenzētā angļu valodas izteiciena "F... off" lietošanu Latvijas okupācijas dienā rīkotajā mītiņā pret NATO, bet organizācija grasās spriedumu pārsūdzēt.

Aptuveni 40 nacionālboļševikus atbalstošās organizācijas "Uzvara" pārstāvji 17.jūlijā ar plakātiem un karogu rokās, skaļi izkliedzot saukļus, pie valdības ēkas protestēja pret Latvijas iestāšanos NATO. Akcijas rīkotāja bija Irina Pantjušenko, kura NATO ģenerālsekretāra Džordža Robertsona vizītes laikā Rīgā pieķēdējās pie Rīgas Tehniskās universitātes žoga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!