Par sevišķi bīstamu psihotropo vielu - nātrija oksibutirāta - izplatīšanu apsūdzētais ārsts Jānis Orbidāns pārsūdzējis Rīgas apgabaltiesa piespriesto astoņu gadu cietumsodu, lūdzot piemērot nosacītu sodu, portālu “Delfi” informēja tiesā.
Pirmās instances tiesa Orbidānam noteica arī aizliegumu piecus gadus pēc soda izciešanas nodarboties ar ārstniecību, noteica viena gada policijas kontroli un piemēroja mantas konfiskāciju.

Jau ziņots, ka Orbidāns saukts pie kriminālatbildības par to, ka viņš no 1999.gada 26.jūlija līdz 2004.gada 13.janvārim mantkārīgā nolūkā atkārtoti izrakstījis receptes psihotropas vielas saņemšanai personām, kam tas nav bijis medicīniski nepieciešams.

Orbidāns atkārtoti realizācijas nolūkā neatļauti iegādājies, glabājis un pārvadājis, kā arī atkārtoti realizējis psihotropās vielas lielā apmērā, par ko viņš saukts pie kriminālatbildības, informē prokuratūra.

Arhīvs liecina, ka psihotropās zāles Orbidānam bija pārdevusi "Sentor aptieka 26" Rīgā, Riepnieku ielā. Kad tika atklāta nelikumīga nātrija oksibutirāta izplatīšana, 2004.gada janvārī licencēšanas komisija nolēma apturēt licences darbību šai aptiekai farmaceitiskās darbības pārkāpumu dēļ.

Toreiz licencēšanas komisija atzina, ka aptiekas vadītāja neatbilst ieņemamajam amatam un farmaceitiskās darbības pārkāpumus ir pieļāvuši arī citi aptiekā strādājošie farmaceiti un viņu asistenti.

Vēlāk gan licences darbība "Sentor aptiekai 26" tika atjaunota, jo aptiekā tika nomainīts personāls, tai skaitā arī aptiekas vadītāja, un tika sagatavoti jauni aptiekas darbību regulējošie priekšraksti.

Pārkāpumu dēļ 2004.gada februārī Latvijas Farmaceitu biedrības Sertifikācijas komisija nolēma anulēt profesionālās kvalifikācijas sertifikātus visiem pārkāpumus izdarījušās aptiekas farmaceitiem.

Orbidāns 2004.gada decembrī vien izrakstīja receptes 22 000 ampulu šīs psihotropās vielas iegādei, iepriekš norādīja tiesībsargi.

Apzinot situāciju narkotisko vielu izplatībā, Kriminālpolicijas darbinieki konstatēja, ka apritē nonācis liels daudzums nātrija oksibutirāta, kas ir spēcīga psihotropā viela. Policijas darbinieki noskaidroja, ka kādā privātajā klīnikā īsā laika posmā izrakstīts ļoti liels daudzums recepšu tieši šā preparāta iegādei. Operatīvajos izmeklēšanas pasākumos noskaidrota arī aptieka, kurā bija iespējams iegādāties psihotropo vielu, uzrādot jau minētās receptes.

Noskaidrots, ka arī ārsts pats tās iegādājies turpmākas realizācijas nolūkā. Viņa darba vietā policijas darbinieki atsavināja 1500 nātrija oksibutirāta ampulu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!