Foto: Shutterstock
Finanšu policija otrdien, veicot 36 kratīšanas Rīgā un Tukumā, apturēja šogad jau divpadsmitā nodokļu krāpšanas un naudas atmazgāšanas grupējuma darbību, kuri valstij palikuši "parādā" aptuveni pusmiljonu latu, informē Valsts ieņēmumu dienests.

FP uzskata, ka apturētais grupējums no pērnā gada janvāra līdz šā gada novembrim izvairījās no nodokļu nomaksas vairāk kā pusmiljona latu apmērā un nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izmantojot vairāku gan reāli darbojošos, gan fiktīvu uzņēmumu datus, dokumentus un bankas kontus.

Izmeklētājiem ir pamats uzskatīt, ka noziedzīgā grupējuma "pakalpojumus" – valsts budžetā maksājamā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēra samazināšanu - ir izmantojuši vismaz seši reāli strādājoši uzņēmumi, kas darbojās dažādās saimnieciskās darbības jomās – celtniecībā, zivsaimniecībā, tekstilrūpniecībā un citās.

Finanšu policija pārvalde ir aizturējusi trīs personas, kuru vidū ir arī abi noziedzīgā grupējuma organizatori.

Kriminālprocess par šī grupējuma darbību uzsākts novembra nogalē, bet otrdien finanšu policisti veica 36 kratīšanas Rīgā un Tukumā noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu juridiskajās adresēs un iesaistīto personu dzīvesvietās un automašīnās. Kratīšanās atrasti lietiskie pierādījumi - datori, čeki, pavadzīmes un noziedzīgajā grupējumā iesaistīto personu pieraksti par norēķiniem ar uzņēmumiem, kuri izmantoja grupējuma pakalpojumus.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka grupējums bija izveidojis savstarpēji saistītu uzņēmumu darījumu ķēdes ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas lielā apmērā. Noziedzīgā grupējuma kodolu veidoja piecas personas, no kurām divi uzskatāmi par organizatoriem, bet trīs – par atbalstītājiem. Tāpat grupējumā bija iesaistītas vēl četras personas, kas galvenokārt darbojās kā starpnieki starp grupējuma kodolu un uzņēmumiem, kuri izmantoja grupējuma sniegto "pakalpojumu" – noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, noformējot faktiski nenotikušus darījumus un uzrādot tos VID iesniegtajās atskaitēs un pārskatos, tādējādi samazinot valsts budžetā maksājamo pievienotās vērtības nodokļa summu.

Kriminālprocesa ietvaros tiek veiktas procesuālas darbības, lai arestētu noziedzīgo nodarījumu veikšanā iesaistīto uzņēmumu kredītiestāžu kontos esošos naudas līdzekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!