Foto: LETA

Prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai krimināllietu, kurā bijusī Rīgas brīvostas pārvaldes amatpersona Aigars Pečaks apsūdzēts saistībā ar iespējamām nelikumībām infrastruktūras attīstībā Krievu salā.

Tiesa sēdes datums patlaban nav nozīmēts.

Neminot personas vārdu, prokuratūrā noskaidrots, ka vīrietis apsūdzēts par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Apsūdzētais, būdams valsts amatpersona Rīgas brīvostas pārvaldē, nepildīja savus valsts amatpersonas pienākumus, lai kontrolētu un uzraudzītu būvniecības procesus Rīgas brīvostas pārvaldes teritorijā, norāda prokuratūrā.

Apsūdzētā persona, apzinoties, ka kāda uzņēmuma nomātā Rīgas Brīvostas pārvaldes teritorija būs nepieciešama projekta "Infrastruktūras attīstība Krievu salā ostas aktivitāšu pārcelšanai no pilsētas centra" realizācijai, pieļāva, ka uzņēmums šajā teritorijā izbūvē atklāta tipa noliktavu.

Tādā veidā no 2007. gada septembra līdz 2015. gada augustam apsūdzētais nepildīja amatpersonas pienākumus un neizdarīja darbības, kuras viņam pēc uzliktā uzdevuma bija jāveic, lai novērstu paredzamu būtisku kaitējumu lielā apmērā.

Apsūdzētajam vajadzēja paredzēt un viņš varēja paredzēt, ka, aiz nolaidības pieļaujot valsts amatpersonas bezdarbību, tā rezultātā radīsies smagas sekas. Uzņēmuma un Rīgas brīvostas pārvaldes noslēgtais nomas līgums paredzēja, ka iznomātāja pienākums, izbeidzot līgumattiecības, ir iegādāties vai atlīdzināt nomniekam ieguldījumus tikai par tām būvēm, kuru celtniecībai iznomātājs pirms celtniecības darbu sākšanas devis rakstisku piekrišanu, norādīja prokuratūrā.

Tādējādi apsūdzētais nodarījis cietušajam – Rīgas brīvostas pārvaldei – materiālu zaudējumus sakarā ar papildu nepamatotām izmaksām 1 012 467 eiro apmērā, uzskata prokuratūra.

Jau ziņots, ka minētajā krimināllietā pirms vairākiem gadiem izmeklēšanu sāka Valsts policija, pamatojoties uz Valsts kontroles (VK) secinājumiem.

Ziņots, ka Pečaks citā lietā kopā ar bijušo Rīgas brīvostas pārvaldes pārvaldnieku Leonīdu Loginovu bija apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Abi sodīti ar naudas sodu attiecīgi 38 700 eiro un 32 250 eiro apmērā.

Bijušajam Rīgas brīvostas bijušajam pārvaldniekam arī uz trīs gadiem un trim mēnešiem liegts pildīt valsts un pašvaldību institūciju un kapitālsabiedrību vadītāja vai vadītāja vietnieka amatu, bet bijušā pārvaldnieka vietniekam šāds liegums noteikts uz diviem gadiem un septiņiem mēnešiem.

Krimināllieta pret apsūdzētajiem tika ierosināta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, veicot nelikumīgus ziedojumus Liepājas Jūrniecības koledžai.

Tiesa atzinusi, ka lietā iegūtie pierādījumi rada pārliecību, ka līgums ar Liepājas Jūrniecības koledžu noslēgts, lai maskētu un slēptu Rīgas brīvostas ziedojuma veikšanu Liepājas Jūrniecības koledžai. Līgums tika noslēgts bez ekonomiska pamatojuma un faktiskas izpildes.

Apsūdzētajiem apsūdzība celta arī par Rīgas brīvostas pārvaldes darbinieku nelikumīgu prēmēšanu un materiālo stimulēšanu, kas radīja smagas sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!