Foto: LETA
Pērn uz Latvijas austrumu robežas aizturēts rekordliels nelikumīgo "zaļās" robežas pārkāpēju skaits – 476, kas ir trīs reizes vairāk nekā 2014. gadā, kad tika aizturēti 144 nelikumīgie robežšķērsotāji, portālu "Delfi" informēja Valsts robežsardzē.

Aizvadītajā gadā robežsargi uz Latvijas Republikas–Krievijas Federācijas valsts robežas aizturēja 301 robežpārkāpēju. 226 pārkāpēji bijuši no Vjetnamas, 20 no Afganistānas, 18 no Krievijas, 11 no Irākas, septiņi no Indijas, seši no Pakistānas, pieci no Sīrijas, kā arī no citām valstīm.

2014. gadā Valsts robežsardzes amatpersonas aizturēja par 231 personu mazāk, proti, 70 nelikumīgos robežšķērsotājus, bet 2013. gadā vien 24.

Savukārt uz Latvijas Republikas-Baltkrievijas Republikas valsts robežas Latvijas robežsargi 2015. gadā aizturējuši 175 nelikumīgos robežšķērsotājus: 83 no Vjetnamas, 59 no Irākas, 10 no Afganistānas, astoņus no Gruzijas, septiņus no Krievijas, divus no Baltkrievijas, kā arī no citām valstīm.

2014. gadā aizturēti 74 nelikumīgi robežšķērsotāji, bet 2013. gadā – 38.

Saskaņā ar šobrīd esošo informāciju Krievijas robežsargi 2015. gadā savā pierobežā ir apturējuši 19 nelegālo imigrantu grupu darbību. Saistībā ar to aizturētas 128 personas. Tāpat Krievijas robežsargi novērsuši 55 nelikumīgus Krievijas-Latvijas robežas pārkāpšanas mēģinājumus, un aizturējuši 330 personas. Vienlaikus esot atklāti arī atsevišķu grupu, pārsvarā Sudānas, Afganistānas, Indijas pavalstnieku, tā sauktās neorganizētās migrācijas mēģinājumi.

Savukārt, Baltkrievijas robežsargi pērn uz Baltkrievijas-Latvijas valsts robežas aizturējuši 102 nelikumīgos robežšķērsotājus pārsvarā no Āfrikas un Āzijas valstīm.

Šobrīd tiek risināts jautājums par Latvijas robežsargu aizturēto nelikumīgo robežšķērsotāju nodošanu atpakaļ abām kaimiņvalstīm, kurām saskaņā ar starpvalstu līgumu nosacījumiem ir pienākums šādus pārkāpējus pieņemt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!