Policijai ir aizdomās turamās personas desmitgadīgās meitenītes Diānas Kozlovskas slepkavības lietā, taču pierādījumu trūkuma dēļ pagaidām nevienu personu neesot pamata aizturēt.
Dobeles policijas pārvaldes (DPP) priekšniece Zenta Tretjaka gan atteicās izpaust, cik personas tiek turētas aizdomās.

Trešdien Dobelē, pilsētas centra kapos, notika klusa un īsa bēru ceremonija, kurā piedalījās arī mirušās meitenes klasesbiedru vecāki. Viņas skolas biedri gan nebija ieradušies, lai bērni negūtu psiholoģisku traumu. Bērēs piedalījās gan Diānas īstais tēvs, kurš no meitenes mātes Baibas Kozlovskas šķīries aptuveni pirms pusotra gada, gan vīrietis, kurš ar Baibu dzīvo kopā šobrīd.

Kā aģentūra LETA noskaidroja no vietējiem Dobeles iedzīvotājiem, vīrieša, kurš līdz šim dēvēts par Diānas patēvu, vārds ir Andris un vietējie par šo personu neizteicās īpaši pozitīvi. Pēc laikraksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" dobelnieku veiktās iztaujāšanas, vietēji Andri jau nosaukuši par galveno aizdomās turamo. Policija šādus minējumus nedz apstiprina, nedz noliedz.

"Dobeles iedzīvotājiem ir tiesības uz savu viedokli tāpat kā jebkuram citam, bet tas nenozīmē, ka mums šobrīd ir pamats kādu aizturēt," sacīja Tretjaka. Policijas priekšniece arī uzsvēra, ka policija šobrīd strādā ļoti aktīvi, taču aizdomās turamo personības izpaustas netiks. "Kad būs zvans, ka savākti pēdējie pierādījumi, lai uz aizdomu pamata par meitenes slepkavību varētu kādu aizturēt, mēs rīkosimies nekavējoties," uzsvēra Tretjaka.

Šobrīd nav pamata arī aizdomām, ka Dobelē parādījies maniaks, tāpēc iedzīvotājiem nevajadzētu pārcensties un ar neuzticību skatīties katrā pretimnācējā. Iedzīvotāju un mediju izplatītās baumas tikai nopietni traucē izmeklēšanas darbu, uzsvēra Tretjaka.

Diānas mātes draugs nav iepriekš sodīts. Arī nekādas likumiskas sankcijas pret Andri šobrīd nav vērstas.

Klasesbiedru vecāki esot saziedojuši naudu Diānas kapa vietas pieminekļa uzstādīšanai.

Diānas klases audzinātāja Aija Šimkus pastāstīja, ka Diāna bijusi dzīvespriecīga un ļoti aktīva meitene, darbojusies ļoti daudzos skolas pulciņos, bijusi laba sportiste. Tieši skola meitenei bijusi kā "gaismas pils", kur paslēpties un aizmirsties no mājām, kurā, iespējams, viņa nebija īpaši labi jutusies.

Diānas mamma bijusi visaktīvākā no klases vecākiem, vienmēr interesējusies par meitu, bieži apmeklējusi skolu, tēvs gan ne. Par Andri, kurš ģimenē dzīvojis pēc šķiršanās ar meitenes īsto tēvu, skolā neviens neko neesot zinājis līdz brīdim, kad tika saņemtas vēstis par Diānas pazušanu un vēlāk jau par slepkavību.

Skolotāja atcerējās atgadījumu šā gada augustā. 14.augustā Diāna atnākusi uz skolu un teikusi, ka ļoti grib mācīties, tādēļ pavaicājusi, vai viņa nevar kaut kā palīdzēt mācību gada sagatavošanas darbos. Skolotāja aicinājusi meiteni atnākt nākamajā dienā - 15.augustā, lai palīdzētu nest uz bibliotēku grāmatas. Meitene pretēji norunātajam nav ieradusies, par ko skolotāja nobrīnījusies, jo parasti viņa uz tikšanos atnākot pat stundu iepriekš.

Jau ziņots, ka policija ir noskaidrojusi Diānas Kozlovskas nāves cēloni, kas gan pagaidām atklāts netiek. Iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LPP/LC) iepriekš uzsvēra, ka nāves cēlonis noteikti ir vardarbība.

Godmanis sacīja, ka pašlaik tiek veltīti visi spēki, lai noskaidrotu vainīgo, un solīja, ka policija to noteikti atradīs.

Komentējot iepriekš izskanējušo informāciju, ka meitenītes līķis iepriekš netika atrasts, jo tas, iespējams, tika pārvietots, Godmanis sacīja, ka nevar noliegt nekādas versijas, taču virkne faktu liecina, ka diez vai līķis ir pārvietots.

Apskatot vietu, kur tika atrasts Diānas līķis, tomēr rodas pieņēmumi, ka to neatrast aptuveni mēnesi bija teju neiespējami, jo mirušās meitenes dzīvesvieta atrodas aptuveni pusminūtes gājiena attālumā.

Policija analizēs pazudušo personu meklēšanas metodiku, jo gadījums ar Dobelē pazudušo Diānu ir atklājis būtiskus trūkumus šajā jomā. Godmanis iepriekš informēja, ka būs jāveic pārbaude, kā noritējusi meitenes meklēšana, turklāt tas jādara kompleksi ar Inčukalna gadījumu, kurš bija visai līdzīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!