Foto: LETA
Drošības policijā (DP) saņemtie atzinumi neliedza korupcijā apsūdzētās Rīgas domes amatpersonas Ārijas Stabiņas dēlam Sandim Stabiņam iegūt pielaidi valsts noslēpumam, lai ieņemtu lidostas "Rīga" galvenā drošībnieka amatu.

DP skaidroja, ka, veicot pārbaudi par personas atbilstību darbam ar valsts noslēpumu, DP pieprasa informāciju no vairākām institūcijām, tajā skaitā tiesību aizsardzības iestādēm.

Arī šajā gadījumā tika saņemti atzinumi no dažādām iestādēm, tostarp Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), taču šajos atzinumos nebija informācijas, kas varētu būt par pamatu neizsniegt speciālo atļauju darbam ar valsts noslēpumu, norādīja DP.

Stabiņš no pagājušā gada nogales iecelts par lidostas "Rīga" Drošības dienesta priekšnieku. Stabiņš iepriekš arī strādājis "Latvijas Gaisa satiksmē". Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka viņš aptuveni desmit gadus veidojis karjeru Valsts robežsardzē, kur viņa pēdējais ieņemtais amats bijis kāda robežsardzes dienesta priekšnieks.

"Nekā personīga" pagājušā gada nogalē vēstīja, ka drošībnieka māte ir starptautiskā meklēšanā izsludinātā Ārija Stabiņa. KNAB Stabiņu aizturēja 2012.gada septembrī par sistemātisku kukuļņemšanu. Ilggadējā Dzīvokļu pārvaldes priekšniece bija izveidojusi maiņas shēmu, kas ļāva interesentiem par samaksu iegūt beztermiņa īres tiesības pašvaldības dzīvokļos. Šobrīd vairāki kukuļdevēji jau notiesāti, bet lietas materiāli liecina, ka Stabiņa shēmās iesaistījusi arī radus.

"Nekā personīga" rīcībā esošās ziņas liecina, ka Sanda Stabiņa vārds esot lasāms lietas materiālos KNAB. Viņš bijis iesaistīts kādā epizodē. Kādā tieši, izmeklētāji neatklāj.

Stabiņai bēguļojot bija izdevies arī uzrakstīt iesniegumu par pensijas piešķiršanu. Iespējams, ka iesniegumu noorganizējis dēls Sandis. Prokurors Arvis Miglāns raidījumam skaidrojis, ka Krimināllikumā ir tiesību norma, kas Sandim atļauj nesniegt liecību, pat ja viņš zinātu, kur atrodas viņa māte.

KNAB 2012.gada septembrī paziņoja, ka ir sākts kriminālprocess saistībā ar iespējamu Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu. Šajā kriminālprocesā tika aizturētas vairākas personas, tostarp Stabiņa un divi pārvaldes darbinieki.

Pēc prokuratūras lēmuma par saukšanu pie kriminālatbildības Stabiņa pazuda. Tiesībsargājošās iestādes viņu izsludinājušas starptautiskajā meklēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!