Foto: F64

Bijušā Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka un augsta ranga Finanšu ministrijas ierēdņa Vladimira Vaškeviča lietā izmeklētāji nākuši uz pēdām arī cigarešu kontrabandas shēmām un iespējamai vēl citu Valsts ieņēmumu dienesta un Finanšu ministrijas amatpersonu kukuļošanai, liecina portāla "Pietiek.com" trešdien publicētais lēmums par Vaškeviča krimināllietas nodošanu tiesai.

Lēmumā norādīts, ka no Vaškeviča lietas izdalītas divas citas krimināllietas. Viena no tām ir par iespējamu akcizēto preču – cigarešu un alkohola – nelikumīgu apriti Eiropas Savienībā un Latvijā, ar ko valstij nodarīti zaudējumi vairāk nekā 2 miljonu latu apjomā. Ar nelegālo preču apriti, izmantojot viltotus dokumentus, iespējams, nodarbojušās SIA "Kravu Termināls" un SIA "Kravu Serviss" amatpersonas laikā no 2010.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 27.aprīlim, teikts lēmumā. Šī lieta nodota izmeklēšanai Finanšu policijai.

Tāpat atsevišķi tiek izmeklēta lieta par iespējamu vēl citu Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu kukuļošanu, par kuru ziņas iegūtas Vaškeviča krimināllietas pirmstiesas izmeklēšanā. Šo lietu izmeklē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, liecina lēmums.

Dokumentā arī norādīts, ka noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ ir izbeigta lieta pret muitas priekšnieku Tāli Kravali, kurš paziņoja KNAB par Vaškeviča nelikumīgajām darbībām.

Savukārt pret uzņēmēju, SIA "Kravu Termināls" valdes locekli Vasīliju Rožkovu, kura interesēs, saskaņā ar lēmumu, darbojies Vaškevičs, lieta par kukuļdošanu izbeigta pierādījumu trūkuma dēļ.

Lēmums arī liecina, ka Vaškevičs izmeklēšanā nav sadarbojies un ir atteicies liecināt. 

Jau ziņots, ka izmeklēšanu Vaškeviča kukuļošanas lietā KNAB sāka pērnā gada sākumā. Sākotnēji Vaškevičam kā drošības līdzeklis šajā kriminālprocesā tika piemērots apcietinājums, bet pēc drošības naudas samaksāšanas Vaškeviču no apcietinājuma atbrīvoja.

Uzreiz pēc atbrīvošanas no apcietinājuma intervijā interneta portālam "Kriminal.lv" Vaškevičs atzina, ka nav vainojams viņam uzrādītajās apsūdzībās, tāpēc viņš kā cilvēks, kurš labi pārzinot operatīvo darbību un izmeklēšanas procesu, palīdzēs šīs lietas izmeklētājiem noskaidrot taisnību.

Augustā prokuratūra nolēma Vaškeviču saukt pie kriminālatbildības par kukuļdošanu. Prokuratūras sniegtā informācija liecināja, ka Vaškevičs aizturēts, brīdī, kad mēģinājis izņemt lapas no SIA "Kravu termināls" pārbaudes lietas. Kriminālprocesu uzraugošais prokurors Arvis Miglāns pēc Vaškeviča apcietināšanas teica, ka kukuļi augstai VID amatpersonai doti vairākkārt.

Taču prokurors iepriekš bija ļoti atturīgs, atbildot uz jautājumiem par iespējamo kukuļu saņēmēju, tomēr viņš norādīja, ka tā ir augsta VID amatpersona, kuras pakļautībā atrodas vai vismaz atradās operatīvie darbinieki.

Mediji vēlāk vēstīja, ka kukulis, iespējams, dots muitas šefam Kravalim. Viņš gan iepriekš sacīja, ka nevar apstiprināt šo informāciju, un no sīkākiem komentāriem atturējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!