Foto: Arhīva foto

Igaunijā par spiegošanu Krievijas labā arestētais Drošības policijas (KaPo) vecākais speciālists Aleksejs Dresens ar Latvijas kolēģiem piedalījies dienesta sanāksmēs, kurās apspriesta abu draudzīgo valstu specdienestu sadarbība, un arī šī informācija, visticamāk, galu galā nonākusi Krievijā, vēsta laikraksts "Postimees".

Pēc visa spriežot, Dresens informācijas nodošanai izmantojis Latviju, uz kurieni viņš bieži devies personīgu iemeslu dēļ.

Dresens ir dzimis Rīgā, tāpēc viņa biežā ciemošanās Latvijā kolēģos nav raisījusi nekādas aizdomas, raksta "Postimees".

Igaunijas Drošības policijai pēdējos piecus gadus bijušas aizdomas, ka tagad saistībā ar apsūdzībām valsts nodevībā arestētais Dresens spiegojis Krievijas labā, tomēr iegūt pierādījumus, lai viņu arestētu, bijis grūti, vēsta laikraksts.

Tā kā Drošības policijā daudzi cilvēki par Dresena sadarbību ar Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD) zinājuši jau 2007.gadā, spiega nodarītais kaitējums, visticamāk, ir minimāls, jo Igaunijas slepenais dienests pats gādājis, ka pie Dresena nonāk krieviem domātie materiāli.

Laikraksts šajā jautājumā sazinājies ar vairākām amatpersonām, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, ņemot vērā to, ka izmeklēšana turpinās.

Drošības policija sākusi pievērst uzmanību Dresenam jau pirms pieciem gadiem, bet tad likumsargiem vajadzēja koncentrēties uz cita Krievijas spiega - Hermaņa Simma - lietu, kur izmeklētājiem, kad no ārzemēm bija saņemta brīdinoša informācija, vajadzēja darboties apņēmīgi.

Fakts, ka par Dresena aktivitātēm Drošības policija zinājusi jau labu laiku, vieš skaidrību attiecībā uz to, kāpēc Dresens, pēc tam kad bija atklājušās vairākas problēmas, nav atlaists vai pārcelts strādāt citur. Likumsargi tādējādi novērsuši to, ka aizvainots cilvēks, kuram ir svarīga informācija, rada vēl lielāku kaitējumu.

Igaunijas likumsargi Alekseju Dresenu un viņa dzīvesbiedri Viktoriju arestēja 22.februārī Tallinā.

Dresens tiek turēts aizdomās, ka nodevis FDD dažādu informāciju, arī valsts noslēpumus, jau iepriekš apliecināja Igaunijas Valsts prokuratūra.

Informācija pamatā bijusi saistīta ar Dresena darbības jomu, bet viņš arī sūtījis ziņojumus par diskusijām ar kolēģiem. Sadarbību ar Dresenu veikusi FDD pretizlūkošanas daļa, norādīja prokuratūras pārstāvji.

Dresens strādājis Drošības policijā kopš tās izveidošanas un sākotnēji strauji virzījies pa karjeras kāpnēm, tomēr pirms desmit gadiem, kad bijis departamenta vadītājs, ticis pazemināts, kad atklājušās problēmas saistībā ar operatīvajiem fondiem.

Viņš arī bijis viens no cilvēkiem, kurš pirms 2007.gada Bronzas kareivja grautiņiem sniedzis nepilnīgu riska analīzi. Arī tad viņš ticis pazemināts amatā.

Dresena un 2009.gadā par valsts nodevību notiesātā Aizsardzības ministrijas darbinieka Hermaņa Simma lietas nav saistītas, jau iepriekš apliecināja vecākais valsts prokurors Normans Āss.

Simmam, kurš vairāku gadu garumā Krievijas izlūkdienestam nodeva konfidenciālus Igaunijas un NATO dokumentus, piespriests 12,5 gadu cietumsods.

Dresens un viņa laulātā draudzene Viktorija 22.februārī tika aizturēti Tallinas lidostā, kur policijas speciālista dzīvesbiedre jau grasījusies iekāpt Maskavas reisa lidmašīnā. Aizturētajiem līdzi bijušas datu uzglabāšanas ierīces ar slepenu informāciju.

Dresena sieva agrāk nodarbojusies ar uzņēmējdarbību, un izmeklētājiem ir aizdomas, ka viņa izmantota kā kurjers.

Drošības policijas un prokuratūras pārstāvji apliecināja, ka apsūdzības valsts nodevībā izvirzītas gan izmeklētājam Dresenam, gan viņa sievai.

Ja aizturēto vaina tiks pierādīta tiesā, viņiem draud mūža ieslodzījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!