Foto: stock.xchng
Prokuratūra abiem Ādažu bāzē aizturētajiem Krievijas pilsoņiem uzrādījusi apsūdzības par huligānismu, pastāstīja abu apsūdzēto advokāte Imma Jansone.

Viņa skaidroja, ka prokuratūra 8.oktobrī pieņēmusi lēmumu par kriminālvajāšanas uzsākšanu pret Aleksandru Kurkinu un Andreju Popko.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka pagaidām nav zināms, kad lietu varētu nosūtīt tiesai.

Jau vēstīts, ka prokuratūra pagājušonedēļ abiem vīriešiem piemērojusi drošības līdzekli - policijas kontroli, kā arī izraudzījusies papildu drošības līdzekli - aizliegumu izbraukt no valsts.

Tāpat ziņots, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 6.oktobrī divās slēgtās tiesas sēdēs krimināllietā, kurā Drošības policija (DP) un tiesa iepriekš diviem Krievijas pilsoņiem piemērojusi aizdomās turētā statusu par huligānismu Ādažu bāzē, nolēma atbrīvot no apcietinājuma Kurkinu un Popko .

DP, kura sākotnēji pret Ādažu bāzē aizturētajiem Krievijas pilsoņiem uzsāka kriminālprocesu par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības un spiegošanu, tagad kriminālprocesu pārkvalificējusi pēc Krimināllikuma panta par huligānismu.

Saistībā ar incidentu pie Nacionālo bruņoto spēku bāzes DP aizdomās turētā statusu piemēroja arī Vladimiram Lindermanam. Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtā informācija liecina, ka neilgi pirms incidenta viņš apmeklējis Kadagu, ko viņš nenoliedza arī savās liecībās. Tāpat konstatēts, ka Lindermans uztur kontaktus ar abiem Krievijas pilsoņiem. Lindermanam piemēroja ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus – nodošanu policijas uzraudzībā un aizliegumu izbraukt no valsts.

Lindermans, kurš 11.augustā atradās tiesā, kad aiz slēgtām durvīm tika lemts par drošības līdzekļiem abiem apsūdzētajiem, žurnālistiem sacīja, ka uzskats, ka Ādažu bāzē , iekļūstot trīs Krievijas pilsoņiem, notikusi spiegošana, ir smieklīgas fantāzijas. Viņš politiski atbalsta notikušo akciju, taču pats tajā neesot piedalījies un lieta esot safabricēta.

Pēc viņa uzskata, nekāda spiegošana neesot notikusi, abiem apcietinātajiem Krievijas pilsoņiem var piemērot pantu par iekļūšanu militārā objektā, par ko var sodīt ar naudas sodu līdz 70 eiro.

Lindermana aizstāve zvērināta advokāte Jeļena Kvjatkovska iepriekš pastāstīja, ka DP Lindermanam inkriminējusi huligānisma atbalstīšanu, tādējādi pārkvalificējot sākotnēji uzsākto kriminālprocesu pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem, tostarp par terorisma un spiegošanas mēģinājuma atbalstīšanu.

Tāpat Lindermanam vēl aizvien ir aizdomās turētā statuss, kā arī saglabāts iepriekš piemērotais drošības līdzeklis.

"Šīs te jaunās aizdomas [par huligānisma atbalstīšanu] mans aizstāvamais noteikti neatzīst. Līdz ar ko sekos dažādas sūdzības, tajā skaitā, iespējams arī attiecībā uz piemērotajiem ierobežojumiem [piemēroto drošības līdzekli], " piebilda aizstāve.

Gan Popko, gan Kurkina aizstāve zvērināta advokāte Imma Jansone iepriekš norādīja - paši aizturētie liecina, ka ir nodarbojušies ar laikmetīgo mākslu, nevis spiegošanu.

Krievijas pilsoņiem sākotnēji piemērots aizdomās turētā statuss par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās un par spiegošanu.

Ādažu bāzē 11.jūnijā tika aizturētas divas personas, kuras ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas pāri bāzes žogam. Aizturētie bija Krievijas pilsoņi.

Šajā laikā Ādažos norisinājās militārās mācības "Saber Strike".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!