Foto: LETA
Prokuratūra neatklāj, vai noskaidrojusi, kurš, iespējams, noplūdinājis viesnīcā "Rīdzene" noklausīto sarunu ierakstus.

Prokuratūra ceturtdien informēja, ka pabeigts kriminālprocess bijušā Saeimas deputāta un iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara lietā, kurā viņš vainots par uzkūdīšanu izpaust valsts noslēpumu un kurā bez viņa bija apsūdzēta arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniece Zanda Liniņa un viņas vīrs Austris Liniņš. Pērn, sākot kriminālprocesu, prokuratūra ziņoja, ka centīsies noskaidrot, kurš varētu būt noplūdinājis sarunu ierakstus no viesnīcas "Rīdzene". Šīs sarunas, iespējams, ir daļa no tā dēvētās oligarhu lietas.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga aģentūrai BNS neatklāja, vai sarunu ierakstu noplūdinātājs ir noskaidrots. "Sīkāka informācija par izdarīto noziegumu būtību netiek sniegta," viņa paskaidroja.

Oligarhu lieta tika sākta 2011.gada maijā, un KNAB veica kratīšanu vairākos uzņēmumos un valsts iestādēs. Kratīšana tika veikta Ventspils un Rīgas domēs, brīvostas pārvaldē, Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimenei piederošajā īpašumā Puzē, laikrakstā "Diena", "Mediju namā" un citviet.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" iepriekš, atsaucoties uz viesnīcā "Rīdzene", iespējams, notikušām sarunām, ziņoja, ka bijušais satiksmes ministrs un par oligarhu dēvētais Ainārs Šlesers vēlējies legalizēt īpašumtiesības Rīgas Tirdzniecības ostā.

2011.gada vasarā Ģenerālprokuratūra veica pārbaudi par iespējamo operatīvās informācijas noplūdi saistībā ar oligarhu lietu, kuras ietvaros KNAB veica kratīšanas. Pēc tās tika sākts kriminālprocess.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers iepriekš pavēstīja, ka "Neatkarīgās Rīta Avīzes" publikācija liecinājusi, ka pirms KNAB aktivitātēm varētu būt noplūdusi informācija. Viņš arī toreiz atzina, ka toreizējā Saeimas deputāta Šlesera 2011.gada 5.maija paziņojums par iespējamu sarunu noklausīšanos bija pirmais signāls, ka tiek gatavots kriminālprocess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!