Foto: DELFI
Izmeklējot valsts atbalsta sniegšanas a/s "Parex bankai" un šīs bankas pārņemšanas valsts kontrolē likumību un pamatotību, prokuratūra noziegumus nav atklājusi, portālu "Delfi" informēja prokuratūras pārstāvis Andrejs Vasks.

Izmeklēšanā nav konstatēti fakti, ka Ministru kabineta locekļi lēmumus par valsts atbalsta sniegšanu un "Parex bankas" pārņemšanu būtu pieņēmuši mantkārīgā nolūkā vai prettiesiski pieņēmuši materiālas vērtības, mantiskus vai citāda rakstu labumus.

Kriminālprocesā izmeklēšana veikta par valsts amatpersonu rīcības likumību, pamatotību, savlaicīgumu un atbilstību valsts interesēm, gatavojot un pieņemot lēmumus par valsts atbalsta sniegšanu "Parex bankai" un tās pārņemšanas procesā no 2008.gada 3.novembra līdz 5.decembrim. Tāpat vērtēta arī budžeta līdzekļu izmantošanas likumība un lietderība, tos noguldot "Parex bankā" nolūkā nodrošināt valsts atbalstu bankai.

Izvērtējot izmeklēšanas laikā iegūtos pierādījumus, procesa virzītājs konstatējis, ka Latvijas Republikas valdība, rīkojoties savas kompetences ietvaros. Valdība pieņēmusi savlaicīgi un maksimāli iespējami ātri, ievērojot Latvijas valsts intereses un novēršot iespējamās smagākas sekas Latvijas valstij, finanšu sistēmai un tautsaimniecībai, kuras varētu iestāties šādus lēmumus nepieņemot un pieļaujot "Parex bankas" bankrotu.

Ministru kabineta locekļu rīcība, pieņemot augstāk minētos lēmumus, nav radījusi būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldes kārtībai, kā arī ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, secinājusi prokuratūra.

Pirmdien procesa virzītājs pieņēmis lēmumu izbeigt kriminālprocesu pret tā laika premjeru un finanšu ministru un pārējiem tā brīža valdības locekļiem par kukuļņemšanu, dienesta pilnvaru pārsniegšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonas bezdarbību noziegumu sastāvu trūkuma dēļ.

Jau ziņots, ka kriminālprocess tika uzsākts pērn oktobrī pēc virknes fizisku un juridisku personu iesniegumos minētu ziņu resoriskās pārbaudes, kā arī ņemot vērā Valsts kontroles atzinumu.

Ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrai ar prasību izvērtēt "Parex" pārņemšanu vērsās finanšu ministrs Einars Repše (JL). Ministrs norādīja, ka ir jābūt skaidrībai, vai pārņemšana notika valsts interesēs un vai nebija pieļautas kādas ļaunprātības.

Repše lūdza izvērtēt gadījumus, kad bankas darbiniekiem bija noteikts iespējami nesamērīgi liels atalgojums, kā arī, vai ir bijis darīts viss iespējamais, lai novērstu faktu, ka "Parex" dibinātāji Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis turpina saņemt ievērojamus ikmēneša maksājumus.

Valsts banku pārņēma 2008.gada rudenī, un kopš tā laikā bankā ieguldīti vairāk nekā 800 miljoni latu. Šis solis vēlāk ļoti saasināja Latviju jau sasniegušo finanšu krīzi un lika aizņemties līdzekļus no starptautiskajiem aizdevējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!