Foto: DELFI

Prokurors 27. maijā pieņēmis lēmumu uzsākt kriminālprocesu par vakcīnu iepirkumu, ceturtdien notikušajā valdības sēdē atklāja ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Kriminālprocess uzsākts par iespējamu amatpersonu bezdarbību un tajā tiks vērtēta arī ministru rīcība, norādīja Stukāns.

Līdz ar šo prokurora lēmumu, atcelts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmums neierosināt kriminālprocesu. Izmeklēšana nodota atbildīgajām iestādēm.

Kā informē prokuratūrā, kriminālprocess sākts par noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 319. panta pirmajā daļā par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, tas ir, ja valsts amatpersona tīši vai aiz nolaidības neizdara darbības, kuras tai pēc likuma vai uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm, un ja ar to valsts varai, pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm radīts būtisks kaitējums.

Krimināllikums par šādu nodarījumu kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Vērtējot KNAB 2021. gada atteikuma materiālu uzsākt kriminālprocesu tika secināts, ka atteikums ir pamatots ar KNAB pārbaudi savas kompetences ietvaros, norāda prokuratūrā.

Prokurora pārbaude tika veikta plašāk par KNAB noteikto kompetenci, tāpēc KNAB atteikums rezolūcijas formā uzsākt kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 317., 318. un 320. pantiem tika atcelts, jo tas var traucēt šī kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitu.

KNAB 2021. gada atteikuma materiāls tika pievienots pie uzsāktā kriminālprocesa materiāliem.

Kriminālprocess ir nosūtīts Valsts policijas priekšniekam pirmstiesas izmeklēšanas organizēšanai.

Jau ziņots, ka KNAB iepriekš bija pabeidzis resorisko pārbaudi par Latvijas amatpersonu pieņemto lēmumu sākotnēji atteikties no lielākām "Pfizer" vakcīnu piegādēm un nolēmis par to nesākt kriminālprocesu.

Resoriskās pārbaudes gaitā KNAB iepazinās gan ar iestādes rīcībā esošiem, gan ar papildus iegūtiem dokumentiem, kā arī iesaistīto personu paskaidrojumiem.

KNAB pārbaudē nekonstatēja faktus, kas liecinātu par publiskas personas institūciju darbinieku, tostarp, valsts amatpersonu koruptīvām darbībām vai rīcību interešu konflikta situācijā.

KNAB secināja, ka amatpersonas nav izdarījušas noziedzīgus nodarījumus, par kuriem atbildība paredzēta Krimināllikumā, proti, nav pārsniegušas dienesta pilnvaras, ļaunprātīgi izmantojušas savu dienesta stāvokli vai ņēmušas kukuli.

Ņemot vērā minēto birojs 9. martā pieņēma lēmumu par atteikšanos sākt kriminālprocesu.

Jau vēstīts, ka pirmajā iepirkumā, līdz 2020. gada 19. novembrim, Latvija varēja pieteikties līdz 860 000 "Pfizer" vakcīnu devām, bet faktiski tika pieņemts lēmums par 97 500 vakcīnu devu iepirkšanu. Nākamajā kārtā, kad tika piedāvātas 430 000 šī ražotāja vakcīnu devas, Latvija pieteicās uz 100 000.

Saistībā ar iepirkumiem amatu zaudēja Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško, kā arī Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!