Rīgas apgabaltiesa otrdien nolēma negrozīt kukuļņemšanas kriminālprocesā apcietinātās Jūrmalas pilsētas prokuratūras prokurores Irinas Bogdanovas drošības līdzekli, kas nozīmē, ka viņa arī turpmāk paliks apcietinājumā, informēja tiesā.
Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa lēmumu par Bogdanovas apcietināšanu pieņēma 19.oktobrī, pēc tam, kad 17.oktobrī viņu aizdomās par 25 000 latu kukuļa izspiešanu aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki.

Patlaban prokurore no amata ir atstādināta. Ģenerālprokurors Jānis Maizītis pavēli par Bogdanovas atstādināšanu izdevis, pamatojoties uz informāciju, kas saņemta no KNAB, un Prokuratūras likuma 42.pantu par prokurora pieļautu apkaunojošu rīcību, kas nav savienojama ar prokurora amatu.

Saistībā ar šo noziegumu kriminālprocess bija sākts jau iepriekš, un aizturēšana notika tā izmeklēšanas gaitā. Sadarbojoties ar Ģenerālprokuratūru, KNAB darbinieki veikuši neatliekamās procesuālās darbības, informēja KNAB Sabiedrisko attiecību un izglītošanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece.

Kukuļa nodošana amatpersonai notikusi ar starpnieku - kādu privātpersonu, kura arī ir aizturēta kriminālprocesa ietvaros.

Bogdanova Jūrmalas pilsētas prokuratūrā strādāja kopš 2001.gada, un viņa ir salīdzinoši jauna prokurores amatam, proti, viņai ir 30 gadu. Līdz šim prokurore nav disciplināri sodīta.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, starpnieks ir uzņēmējs Boriss Rjazanskis, kurš arī patlaban atrodas apcietinājumā. Saskaņā ar aģentūras LETA arhīvu viņam savulaik piederēja 50% uzņēmuma SIA "Bulduru nams" kapitāla daļu. Otri 50% uzņēmuma piederēja Markam Edidovičam. 2005.gada februārī 50% no šī īpašuma iegādājās Kazahstānas pilsone Svetlana Lučko, bet otrus 50% - Vera Fisenko.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, Rjazanskim patlaban pilnībā pieder SIA "Konkordija-AB". Kā šīs sabiedrības darbības veidi minēti augkopība, dārzkopība, lopkopība, kā arī nekustamā īpašuma pārvaldīšana.

KNAB lietvedībā esošās izmeklēšanas lietas materiāli liecina, ka kukulis 25 000 latu apmērā tika pieprasīts par to, lai prokurore nodrošinātu kādai personai labvēlīgu lēmumu pieņemšanu kādā kriminālprocesā, kas saistīts ar iespējamu noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību.

KNAB darbinieki prokurori aizturējuši pēc kukuļa daļas - 15 000 latu - saņemšanas.

KNAB izmeklētājs atzinis prokurori par aizdomās turēto sevišķi smaga nozieguma izdarīšanā - kukuļņemšanā, kas saistīta ar izspiešanu, savukārt starpnieku - par starpniecību kukuļošanā.

Maizītis pēc Bogdanovas aizturēšanas sācis disciplinārpārbaudi. Kā skaidroja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa, tā sākta par faktiem, kuros nepieciešams izvērtēt vairāku prokuratūras amatpersonu rīcību saistībā ar tā kriminālprocesa sākšanu un izmeklēšanu, kas bija Bogdanovas lietvedībā un saistībā ar kuru viņa tika aizturēta.

Prokuratūra neprecizē, kādu amatpersonu darbības pārbaudē tiks izvērtētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!