Foto: DELFI

Ventspils mēram Aivaram Lembergam Lielbritānijas Augstākās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesas pavēles nepildīšanas gadījumā var draudēt ieslodzījums, piektdien ziņo TV3 ziņu raidījums.

TV3 ziņu rīcībā esošā Anglijas tiesas izdotā rīkojuma kopija liecina, ka arestēti vairāki Lembergam piederoši īpašumi, turklāt papildus prasībā, kas datēta ar 20.aprīli tiesa iesaldējusi arī viņa bērnu - Anrija un Līgas īpašumus.

Taču Lembergs raidījumam noliedza, ka ir arestētas it kā viņam piederošas bagātības, tomēr tiesas vēršanos pret bērniem viņš atzina.

"Anrijs Lembergs nav pievienots kā puse nevienā no lietām, viņam arestēja īpašumu Latvijā, kaut gan viņš nav nevienā lietā kā puse - ne prasītājs, ne atbildētājs. Nu tā mēs dzīvojam tik tiesiskā valstī un tik tiesiskā Eiropā, ka cilvēks, kuram nav nekāda sakara, viņam arestē īpašumu," sašutumu pauda Lembergs.

Raidījums minēja, ka Londonas tiesas lēmums arestēt Lemberga bērnu īpašumus saistīts ar faktu, ka tieši Lemberga bērni apmaksāja tēva tiesāšanās izdevumus "Latvijas kuģniecības" (LK) kuģu traktēšanas lietā, ko ierosināja uzņēmuma "Ventspils nafta" īpašnieks, koncerns "Vitol".

Saskaņā ar sniegto informāciju tiesa likusi Ventspils mēram par pienākumu līdz piektdienai iesniegt tiesā visus dokumentus par naudas operācijām, kas pārsniedz 30 tūkstošus ASV dolārus. Kā norāda raidījums, runa ir par Lemberga un viņa bērnu darījumiem kopš 2000.gada. Turklāt tiesa arī Lembergam prasījusi ar zvērestu apliecināt, ka iesniegtas visas prasītās konta izdrukas un tās ir autentiskas.

Anglijas tiesnesis paziņojumā Lembergam arī norādījis, ka gadījumā, ja tiesas pavēle netiks izpildīta, viņš var tikt ieslodzīts. "Ja Jūs, Aivar Lemberg, nepakļausieties tiesas prasībai, tā būs necieņas izrādīšana tiesai. Jūs var ieslodzīt, sodīt, kā arī jūsu aktīvus var atsavināt," teikts tiesneša paziņojumā.

Raidījums pieļāva, ka, iespējams, Lemberga nepakļaušanās tiesai gadījumā tiks izsludināts starptautiskais Lemberga aresta orderis. Turklāt Anglijas tiesa arī brīdinājusi, ka ikviena persona, kas zina par rīkojumu un jebkādi palīdzējusi Lembergam to nepildīt, tiks apcietināta, sodīta vai zaudēs savus īpašumus.

Vienlaikus Lembergam uzlikts pienākums segt nu jau kārtējos tiesas izdevumus kopumā 70 tūkstošu sterliņu mārciņu apmērā.

TV3 ziņas arī norādīja, ka par Londonā notiekošo tiesas procesu jau ilgstoši interesi izrāda Latvijas prokuratūra, jo tajā varētu parādīties jauni pierādījumi, kas varētu palīdzēt uzturēt Latvijā pret Lembergu izvirzītās apsūdzības. Taču otrs iemesls Latvijas prokuratūras interesei ir iespējams Latvijas valstij nelabvēlīgais Anglijas tiesas lēmums, jo šobrīd Anglijas tiesa par labu koncernam "Vitol" arestējusi tos pašus aktīvus, kurus Latvijas valsts vārdā pārvalda skandalozais advokāts Rudolfo Meroni. Nemot vērā dažādos tiesas procesu ātrumus ir liela varbūtība, ka Lemberga bagātības iegūs nevis Latvijas valsts, bet koncerns "Vitol", pieļāva raidījums.

Jau ziņots, ka prasību, kuras Londonas tiesā iesniegtas arī pret Lembergu, kopējā summa ir vērtējama aptuveni 135 miljoni ASV dolāru. Šādas summas, pēc prasītāju uzskata, ir nepamatoti izņemtas no LK apzināti prettiesisku shēmu īstenošanas dēļ, galvenokārt izmantojot zem tirgus likmēm noslēgtus kuģu fraktēšanas līgumus starp LK koncernā ietilpstošajām kompānijām (prasītāji) un starpnieku kompānijām (korporatīvie atbildētāji), kuras tālāk kuģus jau par tirgus likmēm nodevušas fraktā trešajām personām, kas nav zinājušas un nav bijušas iesaistītas prettiesiskajās shēmās, iepriekš paskaidroja LK pārstāvji.

Saskaņā ar LK sniegto informāciju, balstoties uz līdz šim iesniegtajiem pierādījumiem, Anglijas tiesa jau ir secinājusi, ka lieta ir pamatoti argumentējama par to, ka Lembergs ir bijis iesaistīts un guvis labumu no apzināti prettiesiskajām shēmām un ka prasītājiem tādēļ ir pietiekami pamatota iespēja pierādīt, ka viņš ir atbildīgs LK un tās akcionāriem par zaudējumiem, kas radušies, īstenojot prettiesiskās shēmas.

Ziņots arī, ka ar Lielbritānijas tiesas 2011.gada 20.aprīļa lēmumu tika izdots līdzekļu iesaldēšanas rīkojums, atbilstoši kuram Lembergs nedrīkst nekādus savus Anglijā vai Velsā esošos aktīvus ar vērtību līdz 135 miljoniem ASV dolāru izvest no Anglijas un Velsas vai jebkādā veidā atbrīvoties no tiem, rīkoties ar tiem vai samazināt to vērtību. Lembergs nedrīkst arī nekādā veidā atbrīvoties, rīkoties vai samazināt vērtību jebkuriem tā aktīviem neatkarīgi no tā, vai tie atrodas Anglijā un Velsā vai ārpus Anglijas vai Velsas, līdz tādai pašai vērtībai.

Pamatojoties uz zvērināta tiesu izpildītāja pieprasījumu, Uzņēmumu reģistrs pērnā gada jūlija otrā pusē reģistrēja prasības nodrošinājuma līdzekli – liegumu kapitāldaļām, kuru iespējamais patiesā labuma guvējs ir Lembergs .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!