Foto: LETA

Finanšu ministrs Jānis Reirs (V) otrdien ar iesniegumu vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) saistībā ar iespējamiem Valsts ieņēmuma dienesta (VID) izmeklētāju likumpārkāpumiem.

Latvijas Televīzijas rīta raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja KNAB priekšnieks Jaroslavs Strelčenoks, viņam ar Reiru bijusi sarunāta tikšanās saistībā ar ministra iesniegumu, taču noteiktu iemeslu dēļ tā neesot notikusi.

Streļčenoks skaidroja, ka birojs pārbaudīs saņemto informāciju, taču uzsvēra, ka KNAB kompetencē šo lietu būtu izmeklēt tikai tad, ja VID darbinieku rīcībā būtu saskatāmas koruptīvas darbības.

Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" iepriekš izpētījis, ka 20% VID izmeklētāju ir skaidras naudas uzkrājumi, kas mērāmi aptuveni viena izmeklētāja gada ieņēmumu apmērā.

Izpētot 101 izmeklētāja gada deklarācijas, raidījums secinājis, ka šo izmeklētāju atalgojums pirms nodokļu nomaksas lēšams robežās no 800 līdz 1000 eiro, taču saskaņā ar raidījumā vēstīto noziedzības apkarotāji skaidrā naudā tur visdažādākās summas, visbiežāk, aptuveni desmit tūkstošus eiro. Tāpat VID izmeklētāju deklarācijas norāda, ka 10% izmeklētāju saņem ikgadējus dāvinājumus. Visbiežāk naudu viņiem dāvina vecāki. Tāpat vēl vairāki noziedzības apkarotāji spējuši izsniegt lielus aizdevumus citiem.

Deklarācijās atklājies, ka izmeklētāju visizplatītākie ir ikgadēji ieņēmumi no "Latvijas Loto", taču dažs laimējis arī tūkstošos eiro mērāmas summas no azartspēlēm internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!