Pēdējā mēneša laikā Latvijā, pārsvarā Rīgas pievārtē, bet ne pašā pilsētā, nozagtas 16 jaunas un dārgas apvidus automašīnas "Mitsubishi Pajero" un "Toyota Land Cruiser", liecina aģentūras LETA apkopotās ziņas, ko sniegusi policija.
Šajā laikā nozagto auto skaits ir par vienu auto vairāk, nekā abu šo marku automašīnas nozagtas pārējos gada mēnešos kopā. Saskaņā ar aģentūras LETA apkopoto informāciju līdz maijam Latvijā tika nozagti vidēji trīs šādi džipi mēnesī.

Kompetenti tiesībsargājošo iestāžu darbinieki džipu zādzību vilni komentēja, atzīstot, ka pārsvarā automašīnas tiek zagtas, lai par samaksu tās atdotu īpašniekam, kā arī tādēļ, ka pēc dārgām apvidus automašīnām ir liels pieprasījums NVS valstīs, uz kurieni zagtās mašīnas no Latvijas tiek aizvestas. Aptuveni 10% no "Pajero", "Pajero Sport" un "Land Cruiser" zādzību gadījumiem esot tā saucamā apdrošināšanas krāpšana, kad par it kā nozagto auto tiek prasīta apdrošināšanas atlīdzība.

Savukārt Valsts policijas preses dienestā lielo zādzību skaitu jūnijā skaidroja ar to, ka vasarā cilvēki bieži dodas ārpus Rīgas un savas automašīnas atstāj bez uzraudzības neapsargātās autostāvvietās vai pie vasarnīcām, kas atvieglo zagļu darbu.

Tomēr arī policijas preses dienests atzīst, ka dārgo automašīnu zādzību skaits būtu ievērojami mazāks, ja Latvijas robeža tiktu vērīgāk kontrolēta un tajā nebūtu "caurumu". Arī tiesas attieksme pret aizturētiem auto zagļiem tika pieminēta kā brīžiem nesaprotama, jo esot atbrīvots pat tāds cilvēks, kas aizturēts zagtā automašīnā.

Kā ziņots, tikai pēdējās nedēļas laikā nozagti pieci "Pajero", bet kopš jūnija vidus - jau septiņi šīs markas auto. Turklāt, kā liecina policijas sniegtā informācija, visas "Pajero" zādzības notikušas Rīgas tuvākajā apkārtnē - Rīgas rajonā, Jūrmalā, kā arī tajos blakus esošo rajonu pagastos, kas robežojas ar Rīgas rajonu.

Iepriekšējā "Pajero" zādzība pirms jūnija zādzību viļņa notika 9.aprīlī, bet maijā šie auto modeļi vispār nav zagti. Kopumā, pēc aģentūras LETA apkopotajām ziņām, šogad nozagti 12 "Pajero" un viens šāds auto Jelgavā nolaupīts. Par pēdējo "Pajero" zagļu upuri kļuvis bijušais Valsts nekustamā īpašuma aģentūras ģenerāldirektors Jānis Motte, kuram šīs markas automašīna nozagta naktī uz otrdienu Limbažu rajona Vidrižu pagasta Bīriņos.

Tomēr vēl vairāk zagti "Land Cruiser" džipi. Pēdējā šīs markas automašīnas zādzība notikusi vakar Ķekavā - 1981.gadā dzimušajam Andrim nozagta pa nakti pie viesnīcas atstāta šā gada izlaiduma "Toyota Land Cruiser", kas bija aprīkota pat ar satelītsignalizāciju.

Kopš jūnija sākuma Latvijā nozagti kopumā deviņi "Land Cruiser" džipi. Auto zagti no stāvvietām un māju pagalmiem Jūrmalā, Limbažos, Rīgas rajona Carnikavā un Lilastē, Liepājā un Rīgā. Pēdējās nedēļas laikā visas Rīgas apkārtnē nozagtas trīs šīs markas automašīnas. Šogad Latvijā nozagto "Land Cruiser" skaits sasniedzis 18.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas apkopoto informāciju šā gada pirmajos piecos mēnešos apvidus auto klasē "Mitsubishi Pajero" bija populārākie modeļi Latvijā ar 67 pārdotām jaunām automašīnām, bet "Toyota Land Cruiser" ieņēma septīto vietu ar 38 pārdotiem auto.

Saskaņā ar "Mitsubishi" un "Toyota" automašīnu izplatītāju Latvijā sniegto informāciju "Mitsubishi Pajero" un "Toyota Land Cruiser" cena svārstās no 15 līdz 30 un vairāk tūkstošiem latu, tomēr džipu cena gan var būt arī augstāka, ja tiek pasūtīts dažāds papildu aprīkojums.

Izplatītāji kā vienu no ticamākajiem straujā zādzību skaita pieauguma iemesliem min iespējamo "pasūtījumu" pēc zagtām šo modeļu automašīnām Krievijā vai Baltkrievijā. Kā sacīja "Toyota" izplatītāja "Wess motors" reklāmas un mārketinga nodaļas vadītāja Jana Šilvane, "Land Cruiser" Latvijā ir viens no firmas populārākajiem modeļiem un, lai gan šogad tā pārdošanas apjomi ir mazinājušies, tas joprojām esot ļoti pieprasīts.

Šilvane uzsvēra, ka visas jaunās "Land Cruiser" automašīnas ir aprīkotas ar sarežģītu signalizāciju un galvenokārt automašīnas tiekot nozagtas, pirms tam nemanāmi paņemot atslēgas. Tomēr esot bieži arī gadījumi, kad automašīnas tiek lauztas vaļā pat divas stundas, piebilda Šilvane.

"Mitsubishi" izplatītāja "Skandi Auto" Auto tirdzniecības departamenta vadītājs Jānis Kruze piebilda, ka "Pajero" zādzību skaits ir mazāks nekā "Pajero Sport", kas pēdējā laikā kļuvuši mazāk pieprasīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!