Foto: DELFI

Krimināllietā, kurā apsūdzēts nama Rīgā īpašnieks saistībā ar sirmgalvja bojāeju no krītošas lāstekas, iesniegts pieteikums par radītā morālā kaitējuma kompensāciju 30 000 eiro apmērā, informēja prokuratūrā.

Rīgas Austrumu prokuratūras prokurors Rīgas pilsētas tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā nama īpašnieks apsūdzēts par prettiesisku nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Apsūdzētajam vīrietim pieder daudzstāvu dzīvojamā ēka Latgales priekšpilsētā, Rīgā.

Saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem īpašniekam ir pienākums nodrošināt sniega un ledus notīrīšanu no balkoniem, lodžijām, būvju jumtiem, lāsteku nolaušanu, lai nepieļautu sniega un ledus krišanu no jumtiem, dzegām, ūdens notekcaurulēm un balkoniem situācijās, kad tiek apdraudēta gājēju un transportlīdzekļu drošība, nodrošinot bīstamo vietu norobežošanu, steidzami veicot pasākumus sniega, ledus un lāsteku novākšanai, lietojot visus iespējamos drošības līdzekļus.

Vīrietis, zinot, ka uz ēkas jumta atrodas sniegs, lāstekas un ledus, un apzinoties, ka no ēkas jumta krītošs sniegs, ledus vai lāstekas var apdraudēt gājēju drošību un dzīvību, neveica nekādas darbības jumta atbrīvošanai no sniega, ledus un lāstekām.

Personas bezatbildīgās rīcības rezultātā 2023.gada 13.decembra pēcpusdienā no minētās ēkas jumta krītošs ledus gabals traumēja gājēju, kā rezultātā viņam tika nodarīti smagi miesas bojājumi, kas bīstami dzīvībai, un persona notikuma vietā mira.

Par šāda nozieguma izdarīšanu paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku no 15 dienām līdz trīs gadiem vai sabiedriskais darbs no 40 līdz 280 stundām.

Papildus tam mirušā vīrieša dēls kā cietušais ir iesniedzis pieteikumu par radītā morālā kaitējuma kompensāciju 30 000 eiro apmērā. Lai nodrošinātu cietušajam nodarītā kaitējuma piedziņu, minētajai ēkai ir uzlikts arests.

Prokuratūra norāda, ja ēka rada bīstamību, namīpašniekam ir nekavējoties jārīkojas, lai bīstamība tiktu novērsta.

Apsūdzētais savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā neatzīst.

Jau ziņots, ka 2023. gada 13. decembrī Rīgā, Latgales priekšpilsētā, Kalna ielā 62, krītot ledum no daudzdzīvokļu mājas, ievainojumus guva un mira 1941. gadā dzimis vīrietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!