Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jūlijā sācis kriminālprocesu saistībā ar 10 000 latu līdz 30 000 latu invaliditātes kompensāciju iespējamu izkrāpšanu no Aizsardzības ministrijas (AM), informēja KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas galvenā speciāliste Ilze Leimane.

Kriminālprocess sākts 28.jūlijā par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas izdarīti, lai atsevišķi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) darbinieki saņemtu vienreizējas kompensācijas 10 000 līdz 30 000 latu apmērā no AM par dienesta laikā iegūtu invaliditāti.

Pirmstiesas izmeklēšanā konstatēts, ka bijušais NBS darbinieks pieprasījis no personām naudu 2500 līdz 3500 latu apmērā par invaliditātes piešķiršanas nokārtošanu.

Kā norādīja KNAB pārstāve, izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka vairākas personas - bijušais NBS darbinieks, vienojoties ar privāta veselības aprūpes uzņēmuma arodslimību ārstu, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstu neirologu un Labklājības ministrijas Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas amatpersonu, - laika periodā no 2008.gada līdz 2010.gadam ir veikušas, iespējams, prettiesiskas darbības, lai tiktu nokārtota NBS darbinieku atvaļināšanās no dienesta veselības stāvokļa dēļ un tās saņemtu vienreizēju invaliditātes kompensāciju.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi ir pietiekami, lai KNAB izmeklētājs atzītu minētās četras personas par aizdomās turētajām noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā.

Aizdomās turētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts, bet amatpersonai arī aizliegums pildīt amata pienākumus.

Lietas izmeklēšanā KNAB sadarbojies ar AM.

KNAB aicina personas, kuras invaliditātes statusa iegūšanas procesā ir saskārušās ar gadījumiem, kad tiek pieprasīti nelikumīgi maksājumi, ziņot KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!