Foto: LETA
Aizdomās par iespējamu grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu AS "Ventbunkers" pērn, kad tur pie varas bija Šveices advokāta Rūdolfa Meroni nometne, Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policija pagājušajā nedēļā pēc jaunās "Ventbunkera" valdes iesnieguma sākusi kriminālprocesu, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā Finanšu policijas lēmuma kopija.

Atbildē "Ventbunkers" valdes priekšsēdētājam Dzintaram Kašam Finanšu policija norāda, ka kriminālprocess 13.janvārī sākts par AS "Ventunkers" iespējamo grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu. Krimināllikums par šādu noziegumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām.

Finanšu policija izskatījusi Kaša 6.janvāra iesniegumu par izmaiņām "Ventbunkers" valdes sastāvā un par akciju sabiedrības iepriekšējās valdes iespējamu noziedzīgu nodarījumu valsts ieņēmumu sfērā un nolēmusi sākt kriminālprocesu.

Paziņojumā norādīts, ka uz doto brīdi uzsākta pirmstiesas izmeklēšana. Tāpat FP izmeklētāja sola, ka par AS "Ventbunkers" valdes pieļautajiem administratīvajiem pārkāpumiem un VID veiktajām darbībām saistībā ar "Ventbunkera" 2010.gada vai citu gadu pārskata neiesniegšanu informēt Kašu atsevišķi, kad būs saņemta nepieciešama informācija no VID.

Jau vēstīts, ka pēdējos mēnešos saasinājušies "Ventbunkera" akcionāru strīdi, rīkojot paralēlas akcionāru sapulces un sniedzot pieteikumus par izmaiņām tā padomē un valdē. Izmaiņas notiek arī "Ventbunkera" meitaskompānijās.

Daļa Ventspils tranzīta uzņēmuma "Venbunkers" akcionāri Meroni pārmet četru miljonu ASV dolāru jeb aptuveni 2,16 miljonu latu piesavināšanos, naudu no AS "Latvijas naftas tranzīts" (LNT) aizskaitot uz Meroni kontrolētiem uzņēmumiem par it kā sniegtiem juridiskajiem pakalojumiem. Iepriekš Meroni tika pārmesti centieni uz savu personīgo kontu pārskaitīt 29 miljonus ASV dolāru (15,66 miljoni latu) LNT līdzekļu.

"Ventbunkers" akcionāri piesaistījuši auditorkompāniju "MooreStephens", lai veiktu visaptverošu auditu un novērtētu zaudējumus. Lai izvērtētu Meroni nodarījumus, uzņēmuma akcionāri vērsušies arī Valsts ieņēmumu dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!