Foto: LETA
Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu divu personu apsūdzībā par sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpšanu pārtikas ēdināšanas uzņēmumā kā rezultātā tika izraisīta salmonelozes epidēmija.

Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka abu personu bezdarbības dēļ privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs 91 bērnam konstatēts salmonelozes gadījums.

Kā norādīts lēmumā, jau 2016. gada septembrī 97 personas privātajās pirmskolas izglītības iestādēs Rīgā tika inficētas ar baktēriju "Salmonella enteriditis", kas notika pēc piesārņotā ēdiena lietošanas uzturā. Prokuratūra nenorāda konkrētu uzņēmumu, kas piegādājis šo ēdienu, taču jau iepriekš publiski izskanējis, ka tas bijis ēdināšanas uzņēmums "Kindercatering".

Jau ziņots, ka 2017. gada 28. decembrī Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūras prokurore tiesai nodeva materiālus par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu šai juridiskajai personai par sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu pārkāpumiem, sniedzot ēdināšanas pakalpojumus pirmsskolas bērnu izglītības iestādēs.

Saistībā ar nule kā tiesai nodoto krimināllietu divu personu apsūdzībā prokuratūra norāda, ka apsūdzētie, būdami uzņēmuma atbildīgās personas, neveica darbības un nenodrošināja sanitāri higiēnisko un epidemioloģisko drošības noteikumu normu izpildīšanu un ievērošanu uzņēmumā. Tā rezultātā 2018. gada janvārī vairākās pirmsskolas izglītības iestādēs Rīgā tika konstatēts 91 infekcijas slimības salmonelozes gadījums.

Tādējādi abi apsūdzētie izdarīja Krimināllikuma 140. pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Jau ziņots, ka vairākos privātajos bērnudārzos, kuros ēdināšanu nodrošināja uzņēmums "Kindercatering", 2016. gadā tika konstatēta bērnu saslimšana ar salmonelozi. Uzņēmuma darbība tika apturēta, bet, lai bērni saņemtu drošu pārtiku, "Kindercatering" savu darbību pārcēla uz citām telpām un ēdienu sagatavošana pirmsskolas izglītības iestādēm notika nepārtrauktā PVD uzraudzībā, izslēdzot no ēdienkartes potenciāli bīstamos produktus – olas, vistas gaļu un cūkgaļu.

Vēlāk Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) vērsās ar iesniegumu Valsts policijā (VP), aicinot izvērtēt, vai SIA "Kindercatering" rīcībā ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes saistībā ar rupjiem higiēnas prasību pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!