Foto: LETA

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļas nogalē Rīgā maratona laikā tā trasē nokļuva dezorientējies 1939. gadā dzimis vīrietis, kurš, ignorējot ceļa zīmes un policiju, paspēja pret skrējēju straumi nobraukt vēl 50 metrus. Šis starpgadījums pievērsis arī Valsts drošības dienesta (VDD) uzmanību, kurš notikušo pārrunās ar pasākuma organizatoriem. Savukārt policijā par notikušo, iespējams, ir sākta pat dienesta pārbaude.

"Varam apstiprināt, ka konkrētais gadījums ir nonācis VDD redzeslokā. Vēršam uzmanību, ka notikušais incidents nav saistāms ar terorisma draudiem, jo iesaistītajai personai nebija motīva veikt uzbrukumu. Vienlaikus šis gadījums apliecina drošības pasākumu nozīmību un parāda, ka drošības prasības šādiem plaši apmeklētiem publiskiem pasākumiem jāturpina pilnveidot," portālam "Delfi" norāda drošības dienesta pārstāvji.

Pašlaik VDD apkopo un analizē informāciju par pasākuma norisi, lai atbilstoši savai kompetencei apzinātu trūkumus drošības pasākumu nodrošināšanā. VDD pārstāvjiem ir ieplānota sanāksme ar Rīgas maratona organizatoriem, kurā tiks pārrunāta konkrētā situācija un sniegtas rekomendācijas turpmākai risku novēršanai.

Par pasākuma drošību atbildēja Valsts policija, taču tai palīgos bija arī Rīgas pašvaldības policijas spēki. Valsts policija portālam "Delfi" nedēļas laikā tā arī nav sniegusi komentāru par notikušo, tomēr neoficiāli zināms, ka, iespējams, par notikušo sākta dienesta pārbaude.

Mācība nākamajiem gadiem

Maratona rīkotāji norādīja, ka notikušais gadījums nedrīkst palikt bez ievērības: " Rimi Rīgas maratona drošības nodrošināšanā ar Valsts policiju veiksmīgi sadarbojamies gadu garumā. Uzskatām, ka policijas un arī citu iesaistīto dienestu ieguldījums pasākuma drošības nodrošināšanā ir nenovērtējams – sadarbībā ar dienestiem izstrādātais pasākuma drošības plāns aptver ļoti plašu risku un rīcības mehānismu amplitūdu. Tomēr svētdienas atgadījums, lai arī novērsts, neietekmējot pasākuma norisi, nedrīkst palikt bez ievērības. Atgadījums būs nepārprotams atgādinājums un mācība nākamajiem gadiem, tiks rūpīgi izvērtēts, plānojot nākamā gada pasākumu," portālam "Delfi" norāda "Rimi Rīgas maratona" pārstāve Inese Ķīkule.

Savukārt pieredzējušais riteņbraucējs un sacensību rīkotājs Igo Japiņš sarunā ar "Delfi" stāsta, ka šādi gadījumi, kuros mašīna nejauši vai tīšām iebrauc pretī sacensību dalībnieku pūlim pilsētā, viņa mūžā nav gadījušies. Japiņš šo gadījumu vērtē kā nelaimīgu sagadīšanos ar laimīgām beigām, norādot, ka šādai situācijai pilnīgi noteikti nevajadzēja notikt.

Vismulsinošākais situācijā ir tieši tas, ka autovadītājs varēja pabraukt garām policijai, pauda Japiņš, uzsverot, ka tāds gadījums, kur mašīna iebrauc pretī skrienošiem maratona dalībniekiem, ir neadekvāts.

Viņš sacīja, ka riteņbraukšanas sacensībās, kas notikušas Rīgā, šādu situāciju nekad nav bijis, organizatoriem sadarbībā ar policiju vienmēr izdevies ierobežot trasi no cilvēku iespējas tajā nonākt ar transportlīdzekli.

Uz portāla "Delfi" jautājumu par nepieciešamību fiziski norobežot sacensību trasi, Japiņš izsakās skeptiski: "Nožogojumi vai zīmes, tāpat ir cilvēki, kas tādas lietas ignorē," pauda sacensību rīkotājs.

1939. gadā dzimušā autovadītāja iebraukšanu pūlī izdevies fiksēt Latvijas Televīzijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!