Foto: LETA
2019. gadā ir konstatēti būtiski postījumi divos valsts aizsargājamos arheoloģiskajos pieminekļos. Saistībā ar notikušo sākti kriminālprocesi, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Likumsargi norāda, ka nelikumīga rakšana arheoloģiskajās senvietās ar nolūku iegūt senlietas un senlietu nelikumīga aprite ir viens no lielākajiem draudiem kultūras mantojuma saglabāšanai un aizsardzībai. Nelikumīgi ievedot un izvedot mākslas un antikvāros priekšmetus, var tikt veicināta starptautiska noziedzība.

2019. gadā ir konstatēti būtiski postījumi divos valsts aizsargājamos arheoloģiskajos pieminekļos. Par to sākti kriminālprocesi. Papildus tiem Valsts policija sākusi astoņus kriminālprocesus par arheoloģisko senlietu nelikumīgu glabāšanu un tirgošanu.

Kriminālprocesos izņemtas vairāk kā 2000 arheoloģiskās senlietas, kas izvērtētas sešās Pārvaldes Arheoloģisko priekšmetu (senlietu) novērtēšanas komisijas sēdēs.

Vairāk par citiem būtiskiem pasākumiem kultūras priekšmetu nelikumīgas aprites novēršanai Valsts policija kopā ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, Valsts robežsardze, Valsts ieņēmumu dienests Muitas pārvaldi un VAS "Latvijas Pasts" informēs preses konferencē 10. decembrī pulksten 10.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!