Foto: DELFI

Satversmes tiesa ceturtdien lēmusi atstāt bez izskatīšanas lūgumu par 2014.gada 25.septembra "Grozījumi Maksātnespējas likumā" 2.panta un 2014.gada 30.oktobra "Grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā"" normu darbības apturēšanu, kas paredz uz maksātnespējas administratoriem attiecināt tos pašus ierobežojumus, kas regulē valsts amatpersonu darbību.

Portālu "Delfi" Satversmes tiesā informēja, ka par apstrīdētajām normām pieteikumu iesniegusi Madara Volksone, Dāvis Volksons, Lelde Švāģere, Ivo Švāģeris, Evija Novicāne, Kaspars Novicāns un Vija Ritenberga.

Pieteikuma iesniedzēji pauduši uzskatu, ka jautājums par normatīvā akta darbības apturēšanu ir uzskatāms par Satversmes tiesas likumā neregulētu procesuālu jautājumu. Saskaņā ar likumu Satversmes tiesa to var izlemt rīcības sēdē.

Satversmes tiesa rīcības sēdē ceturtdien secinājusi, ka jautājums par normatīvā akta darbības apturēšanu attiecas uz pagaidu aizsardzības līdzekļu piemērošanu. Tas ir atzīstams par procesuālu jautājumu un nav saistīts ar lietas izskatīšanu pēc būtības. Tomēr konstitucionālās sūdzības izskatīšanas gadījumā tas nav atzīstams par neregulētu procesuālo jautājumu.

Satversmes tiesas likums regulē gadījumus, kad ir iesniegta konstitucionālā sūdzība un ir izteikts lūgums par pagaidu aizsardzības līdzekļu piemērošanu. Likums noteic Satversmes tiesai tiesības lemt par tiesas sprieduma izpildes apturēšanu. Citi pagaidu aizsardzības līdzekļi konstitucionālās sūdzības gadījumā nav paredzēti.

Satversmes tiesa norādījusi, ka pieteikuma iesniedzēju izteiktais lūgums nav uzskatāms par neregulētu procesuālo jautājumu. Tāpēc Satversmes tiesa atzinusi, ka lūgums ir atstājams bez izskatīšanas.

Satversmes tiesas lēmums tiks publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kā ziņots, 16.janvārī Satversmes tiesa ierosināja lietu par apstrīdēto normu atbilstību Satversmes 1.pantam un Satversmes 106.panta pirmajam teikumam. Pieteikumā bijis arī ietverts lūgums apturēt apstrīdēto normu darbību līdz dienai, kad stāsies spēkā Satversmes tiesas spriedums ierosinātajā lietā.

Satversmes tiesa vēl nav noteikusi datumu, kad ierosinātā lieta tiks izskatīta pēc būtības. 

Apstrīdētā Maksātnespējas likuma norma noteic, ka amata darbībā maksātnespējas procesa administratori ir pielīdzināti valsts amatpersonām. Norma stāsies spēkā 1.martā. Savukārt likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pieteikuma iesniedzēji apstrīd normu, kas paredz to, ka maksātnespējas administrators ir valsts amatpersona. Šī norma stāsies spēkā 1.jūlijā.

Lūgumā pieteikuma iesniedzēji norādījuši, ka apstrīdētās normas tiem radīšot nelabvēlīgas sekas. Proti, normas liedzot iesniedzējiem ieņemt zvērināta advokāta un maksātnespējas procesa administratora amatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!