Foto: LETA
Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamentā saņemts un izskatīts Latvijas Studentu apvienības (LSA) iesniegums ar prasību novērst valdības un tās vadītājas, premjerministeres Laimdotas Straujumas (V) iespējamo pretlikumīgo rīcību, nepalielinot finansējumu augstākajai izglītībai, portālam "Delfi" pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Una Rēķe.

Prokurors LSA iesniegumu pārsūtījis izvērtēšanai Finanšu ministrijai.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 21. novembrī LSA vērsās pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera, lūdzot viņu pārtraukt valdības un Ministru prezidentes iespējamo nelikumīgo darbību budžeta veidošanas procesā saistībā ar augstākajai izglītībai paredzēto finansējumu, novērst šādas darbības sekas vai nepieļaut likumpārkāpumu.

Augstskolu likuma 78.panta septītā daļa nosaka, ka valdība, iesniedzot Saeimai gadskārtējo valsts budžeta projektu, tajā jāparedz ikgadēju finansējuma pieaugumu studijām valsts dibinātās augstskolās ne mazāku par 0,25 procentiem no iekšzemes kopprodukta, līdz valsts piešķirtais finansējums studijām valsts dibinātās augstskolās sasniedz vismaz divus procentus no iekšzemes kopprodukta, iepriekš norādījusi Studentu apvienība. Taču jaunajā budžetā šāds palielinājums neesot paredzēts.

Studentu apvienība tikšanās laikā ar valdības vadītāju par šādu likuma prasību atgādināja, taču nesaņēma atbildi pēc būtības, vien informāciju, ka attiecībā uz 2015.gada budžetu ir citas prioritātes - pensijas, aizsardzība un veselība, iepriekš skaidroja LSA.

Jau vēstīts, ka visvairāk līdzekļus nākamā gada budžetā papildus pieprasījusi Izglītības un zinātnes ministrija – 111,2 miljonus eiro 2015. gadā, 160,1 miljonu eiro 2016. gadā un 176,7 miljonus eiro 2017. gadā. Apjomīgu papildu finansējumu nākamo gadu budžetos pieprasījusi arī Veselības ministrija, attiecīgi 110,2 miljonus eiro, 223,6 miljonus eiro un 373,3 miljonus eiro, kā arī Satiksmes ministrija savu vajadzību nodrošināšanai 2015. gadā papildu pieprasījusi 91,1 miljonu eiro, 2016. gadā - 143,1 miljonu eiro un 2017.gadā - 172 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!