Rīgas apgabaltiesa ceturtdien nosprieda par diviem gadiem samazināt cietumsodu bijušajam policistam Aleksejam Gafarovam, kurš tika tiesāts par kāda 23 gadus veca aizturētā nogalināšanu.
Kā informēja tiesas preses sekretāre Evita Naglisnka, iepriekš piespriestā astoņu gadu cietumsoda vietā tagad Gafarovam nebrīvē būs jāpavada seši gadi. Tāpat apelācijas instances tiesa bijušajam policistam piemēroja policijas kontroli uz vienu gadu un liegumu ieņemt noteiktus amatus piecus gadus.

Prokurore apelācijas instances tiesas debatēs norādīja, ka Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas spriedums ir bijis likumīgs un pamatots.

Savukārt Gafarova advokāte uzsvēra, ka apsūdzība tiesājamam celta par vismaz trīs sitieniem vēdera rajonā, no kuriem aizturētā persona vēlāk mirusi, taču tiesu medicīniskajā ekspertīzē norādīts, ka jaunietis miris no vismaz trīs sitieniem dažādās ķermeņa vietās, tostarp arī muguras daļā. Tādā veidā aizstāvība mēģināja pierādīt, ka tiesājamais Gafarovs nav izraisījis aizturētā jaunieša nāvi, jo advokāte saskatījusi pretrunas prokurores apgalvojumos un ekspertīzes slēdzienā.

Sākotnēji Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa Gafarovam bija piespriedusi piecu gadu un sešu mēnešu brīvības atņemšanu ar policijas kontroli uz trīs gadiem.

Rīgas apgabaltiesa 2006.gada oktobrī, skatot lietu apelācijas kārtībā, nolēma to atdot jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesai.

Pēc tam Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa Gafarovu atzina par vainīgu un piesprieda viņam astoņu gadu brīvības atņemšanu un trīs gadu policijas kontroli, kā arī atņēma tiesības piecus gadus ieņemt noteiktus amatus.

Apelācijas sūdzību par šo spriedumu 2007.gada vasarā iesniedza Gafarova aizstāve.

Lietu izskatot pirmo reizi, prokurors bija lūdzis Gafarovam piemērot sešu gadu brīvības atņemšanu, kā arī noteikt aizliegumu piecus gadus ieņemt noteiktu amatu. Attiecībā uz līdzapsūdzētajiem - bijušajiem policistiem Alekseju Svečinkovu, Valēriju Maško un Sergeju Lukaševski - prokurors nolēma izbeigt tiesvedību.

2005.gada 8.februārī aizdomās par divu mobilo telefonu "Samsung C200" un "Samsung X120" nolaupīšanu Rīgā, Kalnciema ielā, aizturēti divi 1981. un 1988.gadā dzimuši jaunieši. Aizturētais 23 gadus vecais jaunietis mira policijas iecirkņa telpās.

Tiesu medicīniskajā ekspertīzē secināts, ka jaunietis miris no gūtajiem miesas bojājumiem, kas nodarīti jau laikā, kad viņš bijis aizturēts un atradies policijā. Līķa sekcijā secināts, ka nāve iestājusies plkst.5 no šoka un trulas vēdera traumas ar aknu plīsumu.

Policija ierosināja krimināllietu pēc Krimināllikuma (KL) 125.panta 3.daļas par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kā dēļ iestājusies cietušā nāve.

Četriem bijušajiem policistiem bija celtas apsūdzības pēc KL 125.panta 3.daļas un KL 317.panta 2.daļas par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, kas acīmredzami pārsniedz ar likumu vai uzliktu uzdevumu piešķirtās tiesības un pilnvaras, ja tās izraisījušas smagas sekas vai ja tās saistītas ar vardarbību. Gafarovs bija apsūdzēts arī pēc KL 231.panta 2.daļas par huligānismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!