Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa pirmdien nepieņēma krimināllietā apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") pieteikto noraidījumu tiesas sastāvam, portālu "Delfi" informēja Rīgas apgabaltiesas pārstāvis Raimonds Ločmelis.

"Tiesas kolēģija, kas Rīgas apgabaltiesā izskata krimināllietu, kurā apsūdzēti Aivars Lembergs, Anrijs Lembergs un Ansis Sormulis, šodien nolēma nepieņemt tiesas sēdē Aivara Lemberga pieteikto noraidījumu tiesas sastāvam. Lai to izskatītu, šodienas tiesas sēdē tika pasludināts pārtraukums, bet pēc tā tiesa pasludināja savu lēmumu par pieteikto noraidījumu," norādīja Ločmelis.

Tiesas sēdē Aivara Lemberga aizstāvis Genadijs Ivankins uzturēja sava aizstāvamā pieteikto noraidījumu tiesas sastāvam. Valsts apsūdzības uzturētāji pauda uzskatu, ka Aivara Lemberga pieteiktais lūgums nav pamatots un nav pat izlemjams, jo nav pieteikts korektā formā, turklāt nav juridiski pamatots, informēja tiesā.

Tiesas nolēmumā norādīts, ka tiesas kolēģija ir izvērtējusi mutiskajā pieteikumā norādīto motivāciju un uzskata, ka noraidījums ir nepamatots un noraidāms. Tiesas kolēģija atzina, ka Aivara Lemberga norādītie argumenti par tiesas ietekmēšanu no mediju puses nav pamatoti, "šādi izteikumi nevar radīt priekšstatu par tiesas neobjektivitāti un radīt šaubas par tiesas taisnīgumu".

Rīgas apgabaltiesas lēmuma motīvu daļā uzsvērts, ka "Kriminālprocesa likuma 16., 50., 51., 52. pantā ir norādīts izsmeļošs to apstākļu uzskaitījums, kuriem pastāvot kriminālprocesa reģistrā reģistrējamā persona nevar piedalīties konkrētās krimināllietas izskatīšanā, un tiesas kolēģija uzskata, ka apsūdzētā pieteiktajā noraidījumā norādītā motivācija, kādēļ tiesas sēdes sastāvs nevar piedalīties lietas turpmākā izskatīšanā, neatbilst iepriekšminētajos Kriminālprocesa likuma pantos norādītajiem apstākļiem".

Vēlāk tiesas debatēs savas runas ievadu nolasīja apsūdzētā aizstāvis Ivankins un norādīja, ka viņam nepieciešams vairāk laika nekā četri mēneši, kuri viņam bija doti, lai iepazītos ar lietas materiāliem un kvalitatīvi sagatavotu debašu runu.

Nākamā tiesas sēde plānota otrdien, 14. janvārī, pulksten 10.

Pirmdien Lembergs publiski ar paziņojumu savā mājaslapā teica, ka ir pieteicis tiesas sastāvam noraidījumu.

ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 2019. gada 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām. Lembergs noraidījuma pieteikšanu pamatojis ar to, ka OFAC apgalvojis, ka Lembergs ņēmis kukuļus, un šim apgalvojumam piekritušas valsts augstākās amatpersonas - Valsts prezidents un premjerministrs -, kā arī tieslietu ministrs.

Lembergs norāda, ka tas ir "globāls spiediens uz tiesnešiem un tiesu varu" un līdz ar to Latvijā objektīva un taisnīga tiesa attiecībā pret viņu vispār vairs nav iespējama.

Jau vēstīts, ka prokurori tiesas debatēs lūguši Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 500 eiro apmērā. Prokurori sāka debatēt pagājušā gada februārī un savu debašu runu noslēdza šogad martā.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Lietā apsūdzēts arī Lemberga dēls Anrijs Lembergs un Lemberga biznesa partneris Ansis Sormulis.

Anrijam Lembergam prokuratūra lūdz piemērot brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, konfiscējot mantu, savukārt Lemberga biznesa partnerim Sormulim – brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un mantas konfiskāciju.

Visi trīs apsūdzētie norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008. gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. gada 20. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!