Foto: LETA

Prokuratūra tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības sauktas trīs Valsts policijas (VP) amatpersonas par būtiska kaitējuma nodarīšanu valsts varai, izmantojot VP resursus, lai izbūvētu BMX trasi, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Lai arī prokuratūra neatklāj apsūdzēto vārdus, portālam "Delfi" ir zināms, ka viens no tiem ir atstādinātais VP Nodrošinājuma pārvaldes Materiāli tehniskās un mantiskās apgādes biroja priekšnieks Armands Možeiko.

Tiesu kalendārā lasāms, ka Rīgas rajona tiesa šo lietu sāks skatīt 11. novembrī pulksten 10.30. Bez Možeiko uz apsūdzēto sola sēdies atstādinātais VP Transporta remonta, apgādes un ekspluatācijas nodaļas priekšnieks Māris Rumps, kā arī Pēteris Veļičko.

Saskaņā ar apsūdzību VP amatpersona laika posmā no 2018. gada maija līdz decembrim ļaunprātīgi izmantoja savu dienesta stāvokli, tas ir, kādas BMX trases būvniecības un izveides procesā izmantoja Valsts policijas resursus.

Tika izmantoti policijas transportlīdzekļi, degviela, kā arī trīs autovadītāju darba spēks. Turklāt gan pats, gan autovadītāji sava darba laikā mēdza atrasties BMX trasē.

Možeiko izdarīto noziegumu atbalstīja arī divas VP amatpersonas.

Noziedzīgo darbību rezultātā VP, nebūdama informēta par tās resursu prettiesisku izmantošanu, aprēķināja darba samaksu darbiniekiem 11 876,26 eiro apmērā, kad viņi atradās BMX trasē, bet par nepamatoti izmantotiem dienesta transportlīdzekļiem no VP līdzekļiem apmaksāta degviela 4 984,72 eiro apmērā, kas netika izlietota saistībā ar dienesta pienākumu veikšanu.

Tādā veidā VP nodarīts ievērojams mantiskais zaudējums 16 860,98 eiro apmērā.

Možeiko arī ieguva un glabāja četras sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītas rūpnieciski izgatavotas ierīces, kuras ir izmantojamas kā slēptas audio un video dokumentēšanas ierīces, kas fiziskajām personām ir aizliegts.

Ar šādām savām darbībām viens no apsūdzētajiem izdarīja noziedzīgus nodarījumus, kas paredzēti Krimināllikuma 318. panta otrajā daļā un tā paša likuma 237.1. panta otrajā daļā, savukārt divi apsūdzētie izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 20. panta ceturtajā daļā un 318. panta otrajā daļā. Krimināllikums par šādiem pārkāpumiem paredz cietumsodu līdz četriem gadiem.

Lieta nodota Rīgas rajona tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!