No amata atstādinātajai Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētājai Aijai Orniņai nav saprotama izskaidrojuma uzņēmēja Jūlija Krūmiņa otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "1 pret 1" paustajam, ka viņš tiesnesei uzdāvinājis "divsimt, trīssimt tūkstošus".

Vaicāta par Krūmiņa izteikumiem par naudas dāvināšanu, Orniņa portālam "Delfi" sacīja, ka arī pati par to uzzinājusi no raidījuma. "Man nav saprotama izskaidrojuma šādam paziņojumam. Ja nu vienīgi, lai iznīcinātu manu patstāvību un neatkarību," atbildēja tiesnese.

Papildus viņa minēja, ka otrdienas raidījumu tomēr noskatījusies, lai gan saistībā ar šiem notikumiem ziņas vispār neskatoties, lai sevi pasargātu.

Kā liecina Oriņas valsts amatpersonas deklarācija par 2015. gadu, viņai pieder divi dzīvokļi, kuri atrodas Rīgā un Babītes novadā. Tiesu administrācija algā viņai pērn samaksājusi 31 283 eiro, kas arī bijuši viņas vienīgie ienākumi. Viņai nav ne deklarējami parādi, ne aizdevumi, ne uzkrājumi.

Jau vēstīts, ka KNAB lietvedībā ir kriminālprocess par Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētājas, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar kukuļošanu un neizpaužamu ziņu izpaušanu.

Iepriekš Orniņa minējusi, ka viņai inkriminē neizpaužamu ziņu izpaušanu un "piedāvājuma pieņemšanu" no Krūmiņa. Taču Krūmiņš nekad neesot viņai piedāvājis materiālus labumus.

Otrdien LTV raidījumā "1 pret 1" uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš, kuru pagājušajā nedēļā aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), izteicies, ka esot no amata atstādinātajai Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētājai Aijai Orniņai uzdāvinājis "divsimt, trīssimt tūkstošus", kā arī iedevis dzīvokli Jūrmalā nemaz neprasot naudu. Uzņēmējs arī paziņojis, ka kādas trīs reizes aicinājis Orniņu nākt par viņa sievu, bet viņa atteikusi.

Savukārt sestdien LTV raidījums "De facto" ziņoja, ka Krūmiņš varētu būt izmantojis labās attiecības ar Orniņu, lai palīdzētu paziņam saistībā ar kādu civillietu. Raidījums, atsaucoties uz tā rīcībā esošu neoficiālu informāciju, vēstīja, ka KNAB ir aizdomas, ka Krūmiņš mēģinājis izlīdzēt uzņēmējam Jurim Miķelim, kura ziedojums Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) arīdzan pievērsis KNAB uzmanību partiju finansēšanas lietas ietvaros. Orniņas vadītā tiesa skatījusi kādu ar Miķeli saistītu lietu, taču pati Orniņa nav bijusi ar Miķeli saistītās civillietas tiesnese.

Orniņa uz "De facto" uzdotajiem jautājumiem neatbildēja, norādot, ka parakstījusies KNAB par ziņu neizpaušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!