Janvārī Liepājā bojā gājušais Jūras spēku ūdenslīdējs dzīvību zaudējis, sapinoties maluzvejnieku izliktajos tīkos, taču tas noticis tāpēc, ka viņš pārkāpis dienesta instrukciju.
Par to informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Gaidis Andrejs Zeibots.

Pagaidām nav zināms, vai jaunieša tuvinieki saņems 50 000 latu kompensāciju, kas pienākas bojāgājušo militārpersonu tuviniekiem, ja viņi zaudējuši dzīvību dienesta pienākumu izpildes laikā. Visticamāk, ka šajā gadījumā kompensāciju neizmaksās.

Zeibots otrdien gan atzina, ka "nejūtas 100% drošs" par armijas rīcību saistībā ar kompensācijas izmaksāšanu. "Pirmkārt, viņš pārkāpis dienesta instrukciju, bet, otrkārt, viņš nav precējies un viņa apgādībā līdz ar to nebija mazgadīgu bērnu.. Taču šis jautājums vēl jāprecizē NBS juristiem," atzina Zeibots.

Dienesta izmeklēšanā noskaidrots, ka ūdenslīdējs, pamanot zvejas tīklus, nav vispirms ar signālauklu paziņojis par to kolēģiem un rāpies ārā no ūdens. Tā vietā viņš esot mēģinājis tīklus pārgriezt paša spēkiem. "Un brīdī, kad viņš sniedzies pēc naža, uz mirkli pavērusies viņa maska, turklāt tas nelaimīgas sagadīšanās dēļ noticis ieelpas brīdī. Un tādēļ - pa taisno viņa plaušās nonācis nedaudz, tikai 36 grami ūdens, kas izsaucis momentānu nāvi," klāstīja Zeibots.

Lai pēc iespējas labāk iepazītos ar notikušā apstākļiem, Latvijā pat ieradušies Norvēģijas Jūras spēku speciālisti, pēc kuru izstrādātajām instrukcijām šobrīd strādā visu NATO dalībvalstu, kā arī kandidātvalstu ūdenslīdēji. "Viņiem [norvēģiem] pagājušajā gadā viens ūdenslīdējs aizgāja bojā, un pēc šī negadījuma viņi diezgan būtiski jau mainīja šīs te instrukcijas," stāstīja NBS komandieris.

Jau ziņots, ka ūdenslīdēju komandas komandieris leitnants Aivis Doniks 20.janvārī gāja bojā mīnu meklētāja "Namejs" zemūdens apskates laikā. Tiesu medicīnas ekspertīzē konstatēts, ka viņa nāves cēlonis ir noslīkšana. Lai noskaidrotu un precizētu traģiskā notikuma apstākļus, pēc Zeibota rīkojuma tika ierosināta dienesta izmeklēšana.

JS iepriekš sniegtā informācija liecināja, ka zemūdens darbi veikti atbilstoši ūdenslīdēju darba drošības noteikumiem un prasībām. Par iespējamu krimināllietas ierosināšanu policija lems pēc dienesta izmeklēšanas rezultātu saņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!