Kopumā Valsts policija aizturējusi septiņas personas par viltotu 100 ASV dolāru banknošu izgatavošanu, glabāšanu un izplatīšanu, kopējai izņemtās naudas summai sasniedzot 3,5 miljonus ASV dolāru, ceturtdien žurnālistus preses konferencē informēja Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) priekšnieks Pēteris Bauska.

Izmeklēšanas interesēs policija neatklāja, vai visi aizturētie ir Latvijas pilsoņi vai arī to vidū ir ārvalstu pilsoņi. Tāpat policija plašāk nekomentēja iemeslu, kāpēc viltotā naudas spiestuve par savu bāzes vietu izvēlējusies Latviju.

2014. gada septembrī ENAP aizturējusi trīs personas par viltotu 100 ASV dolāru naudaszīmju izplatīšanu. Turpmākā izmeklēšanā tika gūti pierādījumi naudas izteiksmē. Turpmākajos gados likumsargi konstatējuši, ka tādas pašas naudas zīmes izplatītas gan Latvijā, gan Lielbritānijā, gan ASV.

Veicot analīzi, policija sašaurinājusi iespējamās tipogrāfijas atrašanās vietu Latvijā. Bauska sacīja, ka nozīmīgs bijis arī "operatīvās veiksmes faktors nostrādājis". Līdz ar to šogad 15. aprīlī Valsts policija aizturējusi septiņas personas par viltotu naudas zīmju apriti pēc Krimināllikuma 192. panta 3. daļa, par ko paredzēts cietumsods no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

Policija kopumā veikusi 13 kratīšanas, kurās izņemti lietiskie pierādījumi – tipogrāfijas iekārtas, klišejas naudaszīmju izgatavošanai, negatavā un gatavā viltotā produkcija kopumā 3,5 miljoni ASV dolāru vērtībā. Bauska skaidroja, ka tas ir lielākais izņemtais viltotās naudas daudzums Latvijas vēsturē.

Četrām aizturētajām personām piemērots apcietinājums, bet trim – ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kā sacīja ENAP priekšnieks, naudas viltotāji bija rūpējušies arī par sava produkta kvalitāti, kas viltotajiem dolāriem bijusi ļoti labā līmenī. Nelegālās rūpalas darboņi viltoto naudas zīmju kvalitāti kontrolējuši ar speciālas ierīces, kas skenē naudas zīmes, palīdzību. Arī šī ierīce atrasta un izņemta veiktajās kratīšanās.

ASV Slepenā dienesta pārstāvis Baltijas valstīs Kristofers Roudijs pastāstīja, ka Latvijas policija un ASV Slepenais dienests pie kopējās izmeklēšanas strādājis pēdējos 16 mēnešus un tajā veiksmīgi izdevies atklāt starptautisku naudas viltotāju grupējumu. Izmeklēšana vainagojusies ar septiņiem arestiem , kā arī ar materiālu izņemšanu. Ārvalstu kolēģis atzina, ka ar tik profesionāliem un kvalitatīviem viltojumiem tādā apmērā īpaši bieži saskarties nesanākot arī viņa darbā, kā arī izteica pateicību Latvijas policijai lietas izmeklēšanā.

Savukārt pagājušā gada novembrī ENAP aizturējusi trīs personu grupa par viltotu 50 eiro banknošu izplatīšanu. Arī šajā gadījumā policijai izdevies atrast tipogrāfiju, kurā viltotā nauda izgatavota. Preses konferences laikā policijas pārstāvji atklāja, ka šonedēļ Eiropā atrasta vēl viena viltotas naudas ražotne.

ENAPS šefs atklāja, ka abas atklātās naudas viltotāju grupas un tipogrāfijas nav bijušas savstarpēji saistītas. Atklātās tipogrāfijas nodarbojušās arī ar uzņēmējdarbību, taču pamatnodarbošanās bija nelikumīgās darbības. Abas tipogrāfijas atradušās Rīgā – tās bijušās uzņēmumu telpās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!