Foto: Tieslietu ministrija

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) sola pievērst uzmanību tiesneses Vivitas Freimanes lēmumam atbrīvot no apcietinājuma vīrieti, kurš cilvilsievai nogrieza ausi, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Rudenī civilvīrs Sanitai salauza vaigu kaulu. Valsts solīja sievieti no vardarbības pasargāt, un vīrietim tika aizliegts upurim tuvoties. Tomēr martā viņš viņai atriebās un nogrieza ausi. Par notikušo ierosināts kriminālprocess, un tā laikā vīrietim piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Tā termiņš beidzies pirms nedēļas, un Sanitai atkal ir bail par savu dzīvību. Likumsargi lūdza vīrieti paturēt aiz restēm, bet tiesnese lēma citādāk. Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnese Vivita Freimane iepriekš skaidroja, ka divu mēnešu laikā vīrietis apcietinājumā esot pārdomājis savas rīcības sekas un, visticamāk, civilsievai viņš vairs nekaitēs. Taču, samilstot sabiedrības interesei par šādu lēmumu, tiesnese steigusi to skaidrot Tiesu administrācijas mājaslapā.

Paskaidrojumā teikts, ka apcietinājums nedrīkst būt sods, turklāt vīrietis vēloties kontaktēties ar saviem bērniem – tātad nav nemaz tik bīstams, ja drīkst rūpēties par bērniem. Raidījums "Panorāma" gan noskaidroja, ka vīrietim aprūpes tiesības ir liegtas, tiesneses lēmums izsaucis plašu sabiedrības rezonansi.

Gan konkrēto lēmumu, gan lietas materiālus Bordāns sola vērtēt. Ministrs pievērsīšot uzmanību tam, kāpēc kriminālprocesa izmeklēšana aizvien turpinās, ņemot vērā, ka vīrietis atzinies. "Mēs ievērosim maksimāli īsu procedūru un ātru, lai izvērtētu, un izvērtētu gan prokurora, gan izmeklētāja, gan arī tiesneses rīcību," solīja ministrs.

LTV zināms, ka pret tiesnesi Freimani vienreiz jau tikusi ierosināta discplinārlieta saistībā ar rupju nolaidību lietas iztiesāšanā. Tiesas lēmumā, par ko ierosināta disciplinārlieta, tiesnese atsaukusies uz spēkā neesošām tiesību normām, kļūdas viņa skaidroja ar nelielo pieredzi amatā un neuzmanību.

Pagājušajā disciplinārlietā paši tiesneši Freimanei piemēroja sodu – piezīmi. Tas tagad esot dzēsts. Tomēr, ja tieslietu ministrs lietu rosinās, tad to gan ņemšot vērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!