Foto: stock.xchng
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde aizturējusi divus Lietuvas pilsoņus par 57,83 kilogramu psihotropo vielu kontrabandu pasta sūtījumā un uzsākusi kriminālprocesu, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Šā gada februārī VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki, pārbaudot tās rīcībā esošo informāciju, atklāja psihotropo vielu kontrabandas gadījumu.

No Lietuvas Latvijā, izmantojot kurjerpasta pakalpojumus, tika ievesta ļoti bīstama psihotropā viela – gamma-butirolaktons, jeb GBL, kas ir gamma-hidroksibutirskābes, jeb GHB cikliskais esteris. Latvijā šī viela iekļauta kontrolējamo narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru II sarakstā.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess par 57 828 gramu GBL nelikumīgu pārvietošanu pāri Latvijas robežai.

Kriminālprocesa ietvaros tika aizturēti divi Lietuvas pilsoņi, kuri atzīti par aizdomās turētajiem.

Vienai no personām tika izņemtas arī divas ietītas cigaretes, kas saskaņā ar narkotisko un psihotropo vielu ekspertīzes rezultātiem satur izžāvētu kanabisu jeb marihuānu.

Viena aizturētā persona tika apcietināta, savukārt otrai aizdomās turētajai personai tika piemērots drošības līdzeklis – drošības nauda.

Personas tika atzītas par aizdomās turētām pēc Krimināllikuma 190.1 panta 1.daļas un 190. 1. panta 2.daļas par aizliegtu preču un vielu pārvietošanu pāri Latvijas robežai personu grupā vai lielā apmērā. Par šāda nozieguma izdarīšanu draud cietumsods vai nu līdz 5 vai līdz 10 gadiem.

VID skaidro, ka tirdzniecībā GBL tiek izplatīts mililitros vai litros, līdz ar to tā aptuvenā cena melnajā tirgū Latvijā par 1 mililitru – 1 eiro, savukārt par vienu litru – 1000 eiro.

Neoficiāli ir zināms, ka izplatītāji šo GBL koncentrātu pamanās arī atšķaidīt proporcijās 1/3 tādējādi iegūstot trīs reizes vairāk vielas, iegūstot no viena litra koncentrāta trīs litrus, jeb 3000 eiro.

Konkrēti šajā gadījumā pēc ekspertīzes slēdziena ir 51175 mililitri, jeb 51,175 litri.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!