Foto: VID

Veicot muitas kontroles pasākumus Ventspils ostā, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas novērsa 4,74 miljonu cigarešu nelikumīgu pārvietošanu. Cigaretes bija noslēptas autotransporta kravā – vannas istabas flīžu vietā kastēs bija ievietotas cigarešu paciņas, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Veicot kontroles pasākumus Ventspils ostā, VID Muitas pārvaldes amatpersonas padziļinātai pārbaudei novirzīja kādu automobili ar kravu – vannas istabas aprīkojums. To bija paredzēts no Latvijas nogādāt Zviedrijā.

Izvērtējot kravas pavaddokumentus, tika pieņemts lēmums veikt transportlīdzekļa skenēšanu. Izanalizējot skenēto attēlu, muitniekiem radās aizdomas par nelegālu preču pārvietošanu.

Padziļinātās kontroles laikā muitas amatpersonas atklāja, ka kartona kastēs, uz kurām bija norāde "vannas istabas flīzes", atrodas cigaretes.

Kravas automobilī atradās 294 kastes.

Tā kā tika saskatītas noziedzīga nodarījuma pazīmes, kontrolē tika iesaistītas VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas.

Muitas kontroles rezultātā 1. jūlijā tika konstatēts, ka pavaddokumentos norādīto preču vietā kravā atrodas 4 740 000 cigarešu (237 000 paciņas, 23 700 bloki) "Winston Blue" bez akcīzes nodokļa markām.

Pēc provizoriskiem aprēķiniem nenomaksāto nodokļu kopējā summa par šīm cigaretēm ir vairāk nekā 888 tūkstoši eiro.

Par konstatēto noziedzīgo nodarījumu VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess par kontrabandu lielā apmērā.

Likums par to kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 11 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!