Foto: Pixabay

Novembrī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldē sākti divi kriminālprocesi par noziedzīgi iegūtas skaidras naudas pārvietošanu pāri Latvijas valsts robežai.

VID portāls uzzināja, ka, pamatojoties uz riska analīzes ceļā iegūtu informāciju, lidostā "Rīga" veikta ielidojošā reisa Maskava – Rīga un ielidojošā reisa Sanktpēterburga – Rīga pasažieru muitas kontrole. Muitas kontrole veikta saistībā ar iespējamu liela apmēra skaidras naudas, ko, šķērsojot Latvijas valsts robežu, ieved Eiropas Kopienas muitas teritorijā, nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu un par iespējamu noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu lielā apmērā.

Reisa Sanktpēterburga – Rīga pasažieris, 1970. gadā dzimis Krievijas pilsonis, ieveda skaidru naudu 60 075 eiro. Savukārt reisa Maskava – Rīga pasažieris, 1970. gadā dzimis Krievijas pilsonis ieveda skaidru naudu 43 900 eiro un 10 000 rubļus.

Naudas izcelsme tiks skaidrota pirmstiesas izmeklēšanā, norāda VID.

Par notikušo sākti divi kriminālprocesi. Viens pēc Krimināllikuma 195. panta trešajā daļā un 195.2. panta otrajā daļā paredzētajiem noziedzīgiem nodarījumiem. Minētie likuma panti par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai organizētā grupā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un par liela apmēra skaidras naudas nedeklarēšanu uz robežas kā sodu var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai arī piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Savukārt otrs kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 195. 2. panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, proti, par izvairīšanos no liela apmēra skaidras naudas deklarēšanas uz robežas.

Izmeklēšanas interesēs papildu informāciju VID nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!