Foto: PantherMedia/Scanpix
Valsts ieņēmumu dienests (VID) pagājušajā gadā sācis 248 kriminālprocesus par noziegumiem finanšu jomā, liecina VID apkopotā informācija.

Kriminālvajāšanas sākšanai pērn nosūtīti kopumā 163 kriminālprocesi, tostarp 70 par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, 38 – par krāpšanu, bet vēl 23 – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

2011.gadā VID atklājis un pārtraucis kopumā 13 organizēto noziedzīgo grupējumu darbību.

Saskaņā ar dienestā sniegto informāciju Finanšu policijas pārvalde pērn arestējusi finanšu līdzekļus 761,3 tūkstošu latu apmērā. Kopumā 434,2 tūkstošu latu apmērā manta atzīta par noziedzīgi iegūtu un ieskaitīta valsts budžetā. Pērn izpildīti arī inkaso uzdevumi par kopējo summu 181,4 tūkstoši latu.

Patiesā labuma guvēji, kas izmanto izveidotās naudas atmazgāšanas shēmas, pērn laboja pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas un veica iemaksas valsts budžetā 271,5 tūkstošu latu apmērā. Kopumā 129,8 tūkstošu latu apmērā Valsts kasē ieskaitīti līdzekļi, kas atzīti par bezīpašnieka mantu, bet vēl 16,7 tūkstošu latu apmērā Valsts kasē ieskaitīti līdzekļi, kas iegūti, realizējot VID atsavināto preci.

Pērn finanšu policija arī arestējusi 81 nekustamo īpašumu un 151 transportlīdzekli.

VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova ceturtdien žurnālistiem atzina, ka finanšu noziegumos tiek izmantoti aizvien pārdomātāki paņēmieni. Uzņēmumi grāmatvedībā iesniedz viltotus elektronisko kases aparātu čekus, lai pamatotu faktiski nenotikušus darījumus. Notiek arī fiktīvo uzņēmumu amatpersonu rūpīga atlase un sagatavošana, lai nerastos aizdomas par uzņēmumu prettiesisko darbību.

Pēc Jezdakovas teiktā, tiek arī veidotas sarežģītas naudas plūsmas shēmas, izmantojot Latvijas, Eiropas Savienības, NVS un citu valstu kredītiestādes. Shēmu organizatori ir izglītoti, labi orientējas finanšu un juridiskajos jautājumos.

2010.gadā Finanšu policijas pārvalde sāka 570 kriminālprocesu, bet kriminālvajāšanas sākšanai nosūtīja 400 lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!