Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde šī gada 23. februārī Jēkabpils rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodeva kriminālprocesu par četru tonnu tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu un pārvietošanu Latvijas teritorijā, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Par aizdomās turētām atzītas piecas personas. Pēc VID aplēsēm no šī tabakas daudzuma būtu iespējams pagatavot vairāk nekā 5,6 miljonus cigarešu.

Kriminālprocesu VID sāka 2015. gada aprīlī – pēc tam, kad Valsts robežsardze bija Jēkabpils novada Zasas pagastā aizturējusi piecus Latvijas iedzīvotājus, kuri bija iesaistīti ar nelikumīgu cigarešu ražošanu saistītās darbībās. Tika atsavināts liels daudzums sasmalcinātas tabakas, kravas automašīna un tabakas smalcināšanas iekārta.

Notikuma vietā Valsts robežsardzes amatpersonas atrada tabakas smalcināšanas iekārtu un daļēji ar tabaku piekrautu kravas automobili "Mercedes Benz". Kopumā gan automašīnā, gan notikuma vietā tika atsavināti 3955 kilogrami smalcinātas tabakas.

Kriminālprocess tika sākts par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu), ja tas izdarīts lielā apmērā un par muitošanai pakļauto preču pārvadāšanu Latvijas muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas, ja tas izdarīts lielā apmērā.

Likums par muitošanai pakļauto preču vai citu vērtību glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas, ja tas izdarīts lielā apmērā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību vai bez tās, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu vai realizāciju, ja to izdarījusi organizēta grupa vai tas izdarīts lielā apmērā, likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai arī naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Kriminālprocesā iepriekš atsavinātā tabaka tika iznīcināta, automašīna realizēta, bet par rīcību ar cigarešu smalcināšanas iekārtu lems prokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!